Hoe zal de Europese jazz van de toekomst klinken? Met Criss Cross Europe tracht JazzLab Series samen met een aantal bevriende organisaties in Europa een tipje van de sluier die over de toekomst hangt op te lichten.

Criss Cross Europe is een internationaal netwerk dat de uitwisseling van jazzmuzikanten en jazzgroepen organiseert en coproducties op touw zet in verschillende Europese landen. Als Belgisch lid en mede-oprichter van het toenmalige ‘JazzPlaysEurope’ werkt JazzLab Series hiertoe sinds 2007 samen met gelijkgestemde programmatoren in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Polen en Slowakije.

(c) jazzusproductions
(c) jazzusproductions

De Criss Cross Europe Band 2014 telt vier Europese topmuzikanten die van oktober tot december op tournee trekken doorheen de deelnemende landen.

Fabien Cali (Frankrijk) gitaar
Ľuboš Šrámek (Slowakije) piano
Pol Belardi (Luxemburg) bas
Matthias De Waele (België) drums

Geen Evenementen

Bekijk hier een trailer van de provincie West-Vlaanderen, die met het subsidiereglement externe relaties Criss Cross Europe een financiële duw in de rug geeft.

Partners

Criss Cross Europe is een netwerk van organisatoren die zich tot opdracht gesteld hebben de meest getalenteerde en vernieuwende projecten uit hun regio ook in het buitenland te presenteren. JazzLab Series werkt hiervoor samen met een aantal buitenlandse partnerorganisaties.

Wegens verschuivingen in de partnerorganisaties werd ‘JazzPlaysEurope’ in 2013 omgedoopt tot ‘Criss Cross Europe’, maar de basis en het doel van het samenwerkingsproject blijft ongewijzigd.

Groepen op elkaars grondgebied laten spelen, het samenbrengen van bands in dubbelprogramma’s, kruisbestuivingen tussen muzikanten initiëren, … Het zijn stuk voor stuk initiatieven waarmee Criss Cross Europe topmuzikanten uit de jonge jazzscènes zal laten kennismaken met elkaar én met het publiek. Het hoogtepunt van JazzPlaysEurope was ieder jaar onmiskenbaar het Laboratory: muzikanten uit de verschillende landen repeteren samen een week in absolute artistieke vrijheid en gaan met deze ad hoc band op tournee langs de beste zalen van Europa. Na vier edities en een groots feest in Flageys Studio 4, bewees het Jazz Plays Europe Laboratory de sterkte van het project. Deze succesformule wordt dan ook door Criss Cross Europe verdergezet.

CD JazzPlaysEurope 2010

JazzLab Series, Kunstencentrum De Werf in Brugge en C-mine Jazz Genk waren in november 2010 de gastheren van het JazzPlaysEurope laboratory. Van het fantastische concert in Brugge werden opnames gemaakt die op een W.E.R.F.-cd verkrijgbaar zijn.

JazzPlaysEurope 5 Year Anniversary

Het Winterjazz festival beleefde op 28 januari 2012 zijn apotheose met de vijfde verjaardag van JazzPlaysEurope, met een aantal vertegenwoordigers van de upcoming generatie Europese jazzmusici op het podium.

meer info: www.jazzplayseurope.eu