JazzClass Series: cursussen die je alles over jazz leren


web Jazzclass alg kleur

Jazz kan een ondoorgrondelijk kluwen zijn. Het is muziek voor geïnitieerde kenners die elkaar de loef afsteken in het namen laten vallen. Maar doen die echte liefhebbers graag even moeilijk als hun favoriete muzikanten op het podium? Onzin, natuurlijk.

 

JazzLab Series zet het publiek graag op weg met de JazzClass Series, laagdrempelige cursusreeksen die je introduceren in de geschiedenis van de (Belgische) jazz, de belangrijkste muzikanten, invloeden en stromingen. Bovendien worden ook de groepen die dit seizoen met JazzLab Series op tournee gaan op een originele manier geïntroduceerd. Zo bieden we meteen de ideale inleiding aan op de concerten van JazzLab Series.

Net zoals vorige seizoenen biedt JazzLab Series de succesvolle #1 introductiecursus jazzgeschiedenis  aan (2 of 4 lesavonden). De lessenreeks #2 Belgian Jazz (4 lesavonden) reikt een overzicht aan van de boeiende Belgische jazzscene, van de gouden generatie van toen tot het jong geweld van nu.

In 2017 is het exact honderd jaar geleden dat de eerste jazzplaat is verschenen. Livery stable blues van The Original Dixieland Jass Band was het startschot voor de ontwikkeling van één van de belangrijkste kunstvormen die in Amerika is ontstaan. Bovendien is 1917 het geboortejaar van de jazzgrootheden zoals Thelonious Monk en Ella Fitzgerald. Reden te meer om in te zoomen op de absolute #3 musthaves van 100 jaar jazz (3 lesavonden).

De cursus #4 Meeting Miles focust -zoals de titel al doet vermoeden- op de geniale trompettist Miles Davis (2 lesavonden) en #5 Let’s Get Lost  op Chet Baker (2 lesavonden).

Het cursuspakket bevat telkens voor elke deelnemer een syllabus met discografie.

 

De deelnemers over voorbije cursussen:
“Zeer enthousiaste cursusgever die jazz in alle vezels van zijn lichaam bezit. Een plezier om naar te luisteren, heel boeiend!”
“De muziekgeschiedenis werd fantastisch geïllustreerd met vele muziek- en filmfragmenten”
“De lesgever is even dynamisch als de jazz zelf!”
“Een aanrader voor wie wil genieten van de jazz en alle bijhorende verhalen”

 

Cursusdata
Ma 05/02, 19/02, 26/02                               CC De Werf Aalst                              Musthaves van 100 jaar jazz
Za 17/02/2018                                             N9 Eeklo                                        Inleiding bij concert Bram Weijters ‘crazy men’
Woe 21/02, 28/02, 07/03, 14/03/2018        N9 Eeklo                                        Belgian Jazz
Ma 5/03, 12/03, 19/03                                 CC Casino Koksijde                        Musthaves van 100 jaar jazz

Inschrijven doe je via de organiserende partner, behalve voor de reeksen in Trefpunt, Gent. Daarvoor kan je inschrijven via JazzLab Series (via de fomulieren in de kalender hierboven). Met je inschrijving voor de reeks in Trefpunt krijg je korting op het concert van Steiger op 24/11/17 in Handelsbeurs of op het concert van Marilyn Mazur & the Criss Cross Europe Band op 22/02/18 in de Bijloke. Je inschrijving is pas definitief als we het inschrijvingsgeld mochten ontvangen. Rekeningnummer JazzLab Series: BE56 0013 4353 6488.

Cursus Trefpunt Gent: 33 euro / Cursus Trefpunt Gent  + concert : 40 euro

 

Lesgever

web Chet Baker kleurFrederik Goossens is docent jazz- en popgeschiedenis en methodiek aan het conservatorium van Gent. Hij geeft avondcursussen muziekgeschiedenis en verzorgt geregeld inleidingen op allerlei concerten. Daarnaast werkt hij voor Jazz Centrum Vlaanderen te Dendermonde en schrijft hij als freelance journalist stukken over jazz voor tijdschriften als Staalkaart of Jazzmozaïek. In zijn vrije tijd speelt Frederik graag zelf muziek. En je kan hem hier en daar ook als curieuze DJ aan het werk zien, in de weer met zijn grote collectie 78-toeren platen, het resultaat van jarenlang verwoed verzamelen.

 

Klik op onderstaande afbeelding om een sfeerfilmpje over JazzClass Series te bekijken.

JazzClass Series filmpje