Baba Sissoko Quintet

Wie vorige zomer één van Pierre Vaiana en Mamadi Keita’s voorstellingen in het kader van Africalia heeft bijgewoond, ‘Anye Ben Kafö’, zal zich wellicht nog herinneren dat zich onder de kleurrijk geklede Afrikaanse muzikanten een goedlachse percussionist bevond, die een aantal hoogst merkwaardige, traditionele instrumenten uit Afrika bespeelde. Het was de Malinees Baba Sissoko (41) op zijn n’goni en zijn tamani. De n’goni is een oud snaarinstrument, waarvan de klankkast er uitziet als een langwerpige trommel met een opgespannen huid, net zoals de gembri, die door de Gnawa’s wordt bespeeld. De tama (tamani in het meervoud) is een soort van kleine trommel, die onder de oksel wordt gehouden en waarvan de toonhoogte wordt bepaald door de druk die er met de bovenarm wordt op uitgeoefend, terwijl hij wordt betokkeld met een speciaal daartoe voorziene, gekromde stok.

Baba Sissoko (I): n’goni, tama, djembe, zang
Bart Defoort: saxofoon
Reynaldo Hernandez (I): percussie
Fabian Fiorini: piano
Otti van de Werf: elektrische basgitaar

Baba Sissoko werd in Bamako geboren in een familie van griots (hoog aangeschreven kunstenaars en toondichters met geneeskrachtige gaven) en begeleidde aanvankelijk de griots tijdens traditionele ceremonieën. In 1991 stichtte Baba Sissoko zijn eigen groep “Taman Kan”, waarmee hij onlangs nog de cd “Live in Studio” uitbracht. In 1993 begeleidde hij Habib Koité tijdens een tournee met de groep Bamada. Beiden zijn ze te horen op een album.

Baba Sissoko is een echte meester-tamaspeler. Hij kan het instrument laten brullen als een leeuw. De manier waarop hij er het ritme op beheerst, is werkelijk fenomenaal. Bovendien is hij een virtuoos op de balafon (Afrikaanse voorloper van de marimba) en de djembe. Sinds 1995 houdt hij seminaries voor studenten en muziekdocenten over de speelwijze op al deze instrumenten en sinds 1999 geeft hij concerten aan de Universiteit van Calabrië.

Behalve in ‘Anye Ben Kafo’, was Baba Sissoko hier vorig jaar ook nog te gast in het project ‘Almajmaa’ van Laurent Blondiau en Gnawa Express. Baba Sissoko trad op en/of nam albums op met onder anderen Sting, Dee Dee Bridgewater, Salif Keita, The Wailers, Rokia Traore, Bamako Express en Daniel Boiven. Momenteel maakt hij als gastmuzikant deel uit van het Art Ensemble of Chicago, waarmee hij dit jaar nog op cd verscheen.

Eveneens bij ‘Anye Ben Kafö’ zat pianist Fabian Fiorini, die u bij JazzLab Series al aan het werk kon zien met zijn eigen trio. Bij Baba Sissoko zult u hem aantreffen naast de Italiaanse percussionist Reynaldo Hernandez, saxofonist Bart Defoort en bassist Otti Van der Werf.