Chris Mentens Jazz Van

Contrabassist-componist Chris Mentens kent u wellicht vooral als de onovertroffen contrabassist van de diverse formaties rond percussionist Chris Joris, die zelfs af en toe een compositie van Mentens opneemt in het repertoire van zijn optredens of van zijn albums, zoals op zijn vorig jaar verschenen “Out of the Night”. U kon hem ook reeds opmerken aan de zijde van internationale bekenden als, onder anderen, Mal Waldron, Deborah Brown, Gordon Brisker en Slide Hampton.

Chris Mentens: contrabas
Sam Versweyveld: trompet
Joe Higham: sopraan- en tenorklarinet
Jan Nihoul: vibrafoon
Bilou Doneux: drums

Op Mentens’ eigen debuut-cd, “Drivin’ with the Chris Mentens Jazz Van” krijgen we uitsluitend eigen composities en arrangementen van hem te horen. Zijn kwintet wordt voorts bevolkt door Sam Versweyveld op trompet, Joe Highham op klarinet, sopraan- en tenorsax, Jan Nihoul op vibrafoon en Bilou Doneux op drums. Een aantal nummers op deze cd evenaren zonder overdrijven de kracht van Dave Hollands huidige muziek. Diverse, over elkaar gedubde baslijnen vormen het tegelijk ritmische en dromerige klankentapijt voor “Bass Intro”, een nummer dat Chris Mentens ook bij elk optreden van Chris Joris speelt en waarmee hij het publiek keer op keer in vervoering brengt.
Zweverige vibrafoonpartijen, harmoniërend met jammerende sopraansaxmelodieën en heldere trompetpassages, drijvend op soepel gespeelde basgrooves en subtiel gedrumde, vaak ternaire, Afrikaans getinte ritmes, vormen de hoofdingrediënten van Chris’ nummers.
Wie het kwintet reeds aan het werk zag, heeft aan de lijve ondervonden dat deze muzikanten stuk voor stuk hun instrumenten op uiterst vakkundige wijze beheersen en hun kunnen volledig inzetten om het universum van Chris Mentens vorm te geven.