Jazzlab Special

Met de Special wil JazzLab Series aantonen dat jong, aankomend jazztalent niet meteen als onervaren moet worden beschouwd. De double bill, die we dit keer in december aanbieden, bestaat uit twee merkwaardige, totaal van elkaar verschillende kwartetten, waar u in de toekomst ongetwijfeld nog zult van horen. Het kwartet rond de Zwitserse trombonist Gilles Repond bestaat uit vier gedreven jazzmusici, die de jam sessions in diverse Brusselse jazzclubs geregeld gebruiken als broeihaard voor hun nieuwe creaties en de News Wing won vorig jaar tijdens de Gentse Feesten in het Duvel Droomschip de wedstrijd “Jong Jazztalent”, in het kader van het Blue Note Festival.

THE NEWS WING
Een van de grootste verrassingen onder de kandidaten van het Jong Jazztalent als onderdeel van het Blue Note Festival was vorige zomer ongetwijfeld The News Wing. Het ontbreken van een harmonisch instrument, zoals een piano of een gitaar, zal daar ongetwijfeld toe bijgedragen hebben. De immense ruimte, die daardoor vrijkomt, verschaft altist Jan Verstaen en tenorist Tom Callens een soort vrijheid, maar ook meteen een enorme uitdaging, wellicht vergelijkbaar met het gevoel bij trapezisten en koorddansers, die werken zonder vangnet.
Hun losjes bij elkaar geïmproviseerde grooves klinken bijzonder fris en aanstekelijk en zitten boordevol citaten uit en knipogen naar gekende passages uit standards en gekende nummers uit het bigband-, latin jazz- en bigbandrepertoire (Yussef Lateef, Hermeto Pascoal, Billy Strayhorn, Charlie Parker,…). Hun rebelse aanpak verschaft hen nu al een herkenbaar geluid.

Jan Verstaen: altsaxofoon
Tom Callens: tenorsaxofoon
Benny Van Acker: contrabass
Matthias Standaert: drums

GILLES REPOND QUARTET
Trombonist Gilles Repond (CH), pianist Pascal Mohy (B), contrabassist Sam Gerstmans (B) en drummer Maxwel Silvapulle (CH) delen dezelfde liefde voor de jazz. Via hun muziek ondernemen zij samen een zoektocht naar het perfecte evenwicht tussen het grootste respect voor de traditie en de onophoudelijke creativiteit, die juist zo typerend is voor deze traditie. Standards en klassiekers uit het immense jazzrepertoire afwisselen met eigen materiaal is voorlopig nog altijd de beste manier gebleken om dit doel te bereiken. Uit hun aanpak blijkt ook duidelijk dat ze goed begrepen hebben wat jazz precies zo aantrekkelijk maakt, nl. de vaak opzwepende, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes, compleet met hun oneven maatsoorten en syncopes, in combinatie met stevige, doch soms uiterst vluchtige harmonieën en doorleefde melodieën, waarbij spanning en rust voortdurend met elkaar wedijveren.
Gilles Repond werd in 1977 in Montreux geboren en kwam in 1998 in Brussel studeren aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij de drie andere groepsleden leerde kennen. Samen besloten zij voortaan als het Gilles Repond Quartet door het leven te gaan.

Gilles Repond: trombone
Pascal Mohy: piano
Sam Gerstmans: contrabas
Max Silvapulle: drums