Jef Neve Trio

“”Neves cd ‘Blue Saga’ werd in het buitenland bejubeld als het beste wat de Belgische jazz de afgelopen jaren heeft voortgebracht”
De Morgen, 16-11-04

Pianist-componist Jef Neve (27) volgde masterclasses bij o.a. bij Brad Mehldau, Martial Solal (die, n.a.v. Jefs presentatiestukje op de piano in Brussel, publiekelijk moest toegeven dat hij hier niks op aan te merken had), Lew Tabackin, Toots Thielemans, Billy Hart, Bill Carothers, Kenny Werner en Bruce Barth.
In geen tijd werkte Jef Neve zich op tot een jazzpianist pur sang, zonder daarbij evenwel zijn klassieke vorming te verloochenen. Hij werd een veel gevraagd sideman bij grote namen als Bert Joris, Dré Pallemaerts, Peter Hertmans, Ben Sluys, Kurt Van Herk, Frank Vaganée en Jesse Van Ruller.

Jef Neve: piano
Piet Verbist: contrabas
Teun Verbruggen: drums

Ondertussen kregen ook Jefs activiteiten als klassiek pianist alsmaar meer omvang. Zo werd hij in 2001 door het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen uitgenodigd om als solist op te treden met de “Paganini Variaties” van Sergei Rachmaninov en in 2002 werkte hij in Londen als pianist-componist voor de hedendaagse danscompagnie “Dathe”.
Momenteel geeft Jef pianoles aan de SAMWD te Lier. In 2004 was hij “Artist in Residence” voor CC de Warande te Turnhout.
Voor zijn eindexamen in 2000 had Jef een trio opgericht, dat door zijn alsmaar drukker wordende agenda tijdelijk van het toneel verdween. Na een succesvolle nieuwe start in Café Hopper dook het trio de studio in voor de opname van de cd “Blue Saga” (Contour), die in de lente van 2003 verscheen en laaiend enthousiast werd onthaald door pers en publiek. Ondertussen had het trio al geconcerteerd op de Brussels Jazz Marathon, voor Klara (VRT), in het Nederlandse Duurstede, in de Brusselse Sounds Jazz Club en op festivals als “Mons en Jazz” en “Jazz in ’t Park” (Gent). In het najaar van 2002 zat het trio bovendien in de JazzLab Special.
Eind 2003 kreeg u n.a.v. de “Voices in Jazz”-special de kans om het trio opnieuw aan het werk te zien als backing groep bij Hilde Van Hove, met Lieven Venken op drums en Piet Verbist op contrabas. Deze laatste kon u ook al in de JazzLab Series aan het werk zien in de bands van Jan De Haas en Ben Sluijs. Sindsdien is Teun Verbruggen de vaste drummer van het trio. Verbruggen is voor JazzLab-adepten allang geen onbekende meer: denk maar aan Alexi Tuomarila, Jambangle, Bruno Vansina en Pascal Schumacher Quartet.
In december 2004 verschijnt eindelijk de nieuwe cd van het trio, de weemoedige parel ‘It’s Gone’, waarvan u op deze pagina enkele fragmenten kan beluisteren.