The Acoustics

Op een bepaalde dag verzamelde saxofonist-componist Frank Vaganée (38) drie van zijn collega’s uit het Brussels Jazz Orchestra rond zich met de bedoeling geregeld samen te gaan musiceren in het Antwerpse Café Hopper. Het gelegenheidskwartet kreeg de toepasselijke naam “Hopper Project” en zowel eigen werk als bewerkingen van bestaande composities uit het rijke jazzrepertoire stonden op het programma.
Na drie jaar lang elke dinsdag in de bewuste jazzkroeg te hebben gespeeld, telkens met stijgend succes en een alsmaar groeiend aantal geïnteresseerden in het publiek, werd besloten om met de formule te touren.
Het gelegenheidscollectief is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in Café Hopper en werd inmiddels omgedoopt tot The Acoustics
.

Frank Vaganée: altsaxofoon
Kurt Van Herck: tenorsaxofoon
Jos Machtel (Nl): contrabas
Martijn Vink (Nl): drums

De vier groepsleden moet u inmiddels kennen, zeker als u het BJO ooit live aan het werk zag.
Op altsaxofoon treffen we hogergenoemde Frank Vaganée aan, mede-oprichter en sinds het begin in 1993 artistiek directeur van het BJO, waar hij ook sopraansax en dwarsfluit speelt. Hij maakt ook deel uit van het “Nathalie Loriers Trio + Extensions”. Van 1987 tot 1990 gaf Frank les aan de Antwerpse Jazzstudio. Van 1992 tot 1994 doceerde hij jazzsaxofoon aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium en sinds 1993 is hij verbonden aan het Leuvense Lemmensinstituut en het Gentse Conservatorium, eveneens als docent jazzsaxofoon. Frank componeert en arrangeert zowel voor kleine als voor grote bezettingen. Hij speelde niet alleen met zowat de hele Belgische jazzscene, maar ook met heel wat grote namen uit het buitenland, waaronder Bob Mintzer, Bill Holman, Maria Schneider, Dave Liebman, Kenny Werner, Kenny Wheeler, Norma Winstone, Toots Thielemans, en Tom Harrell. Franks naam is terug te vinden op tal van cd’s. Onder zijn eigen naam bracht hij er twee uit en met de Mike Del Ferro Group nog eens twee.
De tenorist van dit pianoloze kwartet is de inmiddels overbekende Kurt Van Herck (39), die er destijds zijn hand niet voor omdraaide om een vliegtuigticket naar San Francisco te kopen om er les te gaan volgen bij Larry Schneider. In het kwartet van Jack Van Poll werd Kurt vanaf zijn twintigste een volwaardig beroepsmuzikant. Vanaf 1986 volgden de opdrachten en aanbiedingen elkaar op: lid van het Serge Lazarevitch Quartet, tournee met Michel Herr, lid van het Nathalie Loriers Quartet, indiensttreding bij Félix Simtaines Act Big Band, vervangingen in de toenmalige BRT Big Band, samenwerking met Kris Defoort’s Basement Party, aanwerving bij het Brussels Jazz Orchestra,… Onder de buitenlandse muzikanten met wie Kurt samenwerkte, bevinden zich o.a. Joe Lovano, Slide Hampton, David Liebman, Calvin Owens, George Mraz, Antonio Hart en Danilo Perez. Met zijn eigen trio, waarin hij zich omringt met gitarist Jacques Pirotton en drummer Mimi Verderame, vertolkt hij voornamelijk het werk van gitarist Karl Van Deun.
De Nederlandse contrabassist Jos Machtel (42) speelt ook uitmuntend trombone en tuba. Hij doceert aan het Taller de Musicos in Madrid en aan de Conservatoria van Hilversum en Den Haag. Hij speelde samen met bijna de volledige Nederlandse jazzscene en met o.a. Woody Shaw, Sal Nistico, Lee Konitz, Kenny Werner, Jay McShann, Deborah Brown en het Metropole Orchestra.
Martijn Vink (29), de drummer van het kwartet, is de jongste van de vier en komt eveneens uit Nederland. Hij werkte samen met grote artiesten, zoals Vince Mendoza, Maria Schneider, Kenny Werner, John Marshall, Tim Armacost, Kenny Wheeler, Pat Metheny, Nguyen Lee, het Duch Jazz Orchestra, Candy Dulfer, Roy Hargrove, Bert Joris, Mike Stern, Ray Brown, John Clayton, Georgie Fame, Courtny Pine, Herbie Hancock, John Abercrombie, het Jazzorchestra of the Concertgebouw, Ack Van Rooyen en Bob Mintzer.
Momenteel werkt Martijn samen met Birgit Lewis en maakt hij o.m. deel uit van het Metropole Orchestra, het BJO, het Jesse Van Ruller Trio, Red Yellow and Blue, het Anton Goudsmit Trio en het Tineke Postma Quartet. Martijn doceert aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.