The Bones

The Bones is een vrij nieuwe groep in de Belgische jazzwereld met een bezetting die in België nog maar zelden te horen was. Deze wijkt vooral af van het traditionelere jazzcombo doordat er vier trombones op de front-line staan.
Binnen de jazzwereld waren het de grote jazztrombonisten als J.J. Johnson, Kai Winding en Slide Hampton die de trombone in dit soort bezetting op de kaart gezet hebben. Deze traditie wil The Bones verderzetten, maar dan in een nieuw jasje, met eigen composities en arrangementen.
Een concert van The Bones levert een indrukwekkend ensemblespel, met de bekende smeuïge sound van trombones en virtuoze solo’s van zowel trombonisten, pianist, bassist en drummer.

Ben Fleerakkers: trombone
Frederik Heirman: trombone
Lode Mertens: trombone
Laurent Hendrick: bastrombone
Fré Desmyter: piano
Peter Verhaegen: contrabas
Klaas Balijon (Nl): drums

The Bones werd opgericht in augustus 2003. Het zevenkoppig ensemble leerde elkaar kennen aan het Conservatorium van Gent en speelde sindsdien al op Cultuurmarkt Antwerpen, in de Lokerse Jazzclub, het Antwerpse Café Hopper, tijdens Jazz in ‘t Park te Gent en brachten eveneens concerten voor Jeugd en Muziek Vlaanderen.
Enkelen van hen hebben hun sporen al ruimschoots verdiend binnen de jazzwereld. Bastrombonist Laurent Hendrick en trombonist Lode Mertens maken al jaren deel uit van de Belgische bigband het Brussels Jazz Orchestra en Lode maakt ook deel uit van High Voltage.
Frederik Heirman behaalde de meestergraad voor jazztrombone in het conservatorium van Gent bij de vermaarde Marc Godfroid en studeert op dit moment nog verder in Rotterdam bij Bart Van Lier. Ondertussen zet hij ook nog regelmatig de concertpodia op stelten, niet alleen als vast lid van de Summer Horns bij Bruno de Bruxelles, maar ook bij onder anderen de JazzLab Series tournee van Jambangle, het prestigieuze Brussels Jazz Orchestra, El Tattoo del Tigre, salsaband la Exclusiva, verscheidene jazzcombo’s, popgroepen, theaterprojecten en harmonieorkesten. Deze jonge bezige bij schopte het al tot in Japan.