Tricycle

Een accordeon, een saxofoon en een contrabas, meer hebben deze oud-studenten van het Brussels Conservatorium niet nodig om zowel eigen composities als traditionele muziek op een originele en levendige manier te interpreteren.

Frontman Tuur Florizoone doorliep reeds een indrukwekkend parcours. Hij volgde o.m. workshops bij Gilberto Gil in Brazilië en realiseerde een drietal opnames op het Tzadik-label van John Zorn.

‘ Tricycle spreekt de taal van de jazz met een Oost-Europees accent. Nu eens lonken ze naar folk, dan weer naar klezmer of de eurojazz van Richard Galliano en Michel Portal.’
Bart Cornand, Focus Knack

Tuur Florizoone: accordeon
Philippe Laloy: sopraan- en altsaxofoon, dwarsfluit
Vincent Noiret: contrabas

Als begeleidingsgroep van een circusvoorstelling gaven de heren vier jaar geleden een gelegenheidsoptreden in het Duitse Sylt. De vonken tussen Tuur Florizoone, accordeon, Philippe Laloy, sopraansaxofoon en Vincent Noiret, contrabas, sprongen vrijwel meteen over en Tricycle was geboren. Hun eerste optredens waren erg verscheiden, ze improviseerden met dansers op het Brusselse C’est du jamais vu festival, werkten mee aan theatervoorstellingen en waren regelmatig te zien op straatfestivals. Al snel evolueerden ze naar een volwaardige autonome groep met een sterke live-reputatie.

Hun repertoire bestaat voornamelijk uit eigen werk met een hoog visueel gehalte. Ze houden van subtiel aangebrachte oude clichés, die ze vermommen, vernieuwen of net op tijd toch uit de weg gaan. Hun muziek is erg toegankelijk, wie graag reist, nieuwsgierig is en zelfs wat hecht aan nostalgie vindt het bij Tricylcle aangenaam verpozen.

Een publiek verleiden tot avontuur vraagt om avontuurlijke muzikanten.
Op zijn zeventiende gespt Tuur Florizoone de accordeon om de buik en trekt een jaar naar Brazilië waar hij een nieuwe, percussieve speelwijze ontdekt. Hij vindt er snel zijn weg en volgt workshops bij niemand minder dan Nana Vasconselos en Gilberto Gil. Terug in België volgt hij piano en compositie aan de afdeling Jazz van het Koninlijk Conservatorium van Brussel, met leraars als Diederik Wissels, Nathalie Loriers, Kris Defoort en Pirly Zustrassen. Nu geeft hij zelf les piano en harmonie aan de Jazz Studio van Antwerpen.
Tuur blijft indrukwekkende ervaringen opstapelen. Vorig jaar deelde hij in Brussel het podium met Manu Chao. Samen met Zahava Seewald dook hij drie keer de studio in voor bijdragen aan de jubileum cd’s van John Zorns Masada, uitgebracht op diens Tzadik label. In 2001 engageert saxofonist Pierre Vaiana Tuur als componist-arrangeur en accordeonist voor de twintigkoppige multiculturele fanfare AZETO Orkestra. Sinds augustus 2003 speelt hij samen met gitarist-componist Quentin Dujardin, in de folkwereld treedt hij geregeld op met onder anderen Carlos Nuñes en Uxia, hij heeft samengewerkt met Marlène Dorcena, Anne Wolf, Chris Joris en begeleidde Belgische en Nederlandse popmuzikanten als Stijn Meuris, Thé Lau en Dirk Blanchard.

Vincent Noiret leert als autodidact gitaar en electrische bas en volgt in 1991 lessen bij Nathalie Loriers en Pierre Van Dormael aan het Koninklijk Conservatorium van Namen, waar hij later de Big Band vervoegt. In 1992 schakelt hij over naar klassieke lessen voor contrabas, waarna hij zich inschrijft bij contrabassist Bart de Nolf aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 1997 neemt hij deel aan het European Jazz Contest van Hoeilaart, eindigt vierde en krijgt de SABAM-prijs voor beste jonge groep.
Philippe Laloy volgt een klassieke opleiding voor dwarsfluit aan de Academie van Waterloo, waarna hij voor een jaar vertrekt naar Canada waar hij kennis maakt met de jazz en zich perfectioneert als altsaxofonist aan de Universiteit van Lethbridge. In 1993 schrijft hij zich in voor de jazzopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Steve Houben. Samen met Marie-Sophie Talbot, Vincent Noiret en Fréderic Malempré speelt hij in de groep Tangram, die reeds verschillende optredens gaven in binnen- en buitenland. Hij speelt in duo met Vincent Noiret in Traces en is vaak te vinden bij het klassieke blaaskwintet A bout de souffle met folkmuzikanten Didier Laloy, Luc Pilartz en zanger Marka. Als free-lance muzikant speelde hij met onder anderen Charles Loos, Fabien Degryse, Antoine Ciri en Chris Joris. Philippe nam verschillende cd’s op met Maurane, Tangram, Les Frères Bardini, Pierre Chemin en Marka en schreef muziek voor theatergezelschap Jojo la vache en Théâtre Oz.