Fabrice Alleman Quartet

Dit kwartet verenigt de crème de la crème van de Waalse jazzscène. In deze bezetting werden in Vlaanderen nauwelijks concerten gegeven, maar de cd die de groep in 2004 opnam met muziek van Fabrice Alleman, sloeg menig recensent met verstomming. Deze tournee is een unieke kans om dit topensemble live aan het werk te zien.

Fabrice Alleman: tenor-, alt- en sopraansaxofoon, klarinet
Michel Herr: piano
Jean-Louis Rassinfosse: contrabas
Jan de Haas: drums

Het Fabrice Alleman Quartet sleept de luisteraar mee in een onweerstaanbare en sierlijke melodische stroom. Alleman heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een eclecticus die een schitterende muzikaliteit koppelt aan een gedegen vakkennis en instrumentbeheersing.

Alleman beheerst een breed vocabulaire. Naast tenor-, sopraan- en altsaxofoon speelt hij klarinet en hij componeert aan een hoog tempo. Hij is in staat om elk humeur uit zijn sax te toveren. Hij start zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen en gaat in 1990 overstag voor jazz na een stage bij Les Lundi d’Hortense, zowat de Waalse tegenhanger van JazzLab Series. Eens die kogel door de kerk stort hij zich op de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij les volgt met onder anderen Steve Houben, Jean-Louis Rassinfosse en Richard Rousselet. In 1992 behaalt hij de eerste prijs van het Conservatorium en neemt hij deel aan een stage aan de Manhattan School van New York. Hij volgt workshops bij Phil Woods, Toshiko Akyoshi en Steve Slagle en neemt privélessen bij Ralph Lalama en Rick Margitza. Deze laatste kent u misschien nog wel van de JazzLab Series tournee enkele jaren geleden waar hij te gast was bij het Ivan Paduart Quartet.

Pianist Michel Herr, die eerder al een Django d’Or voor zijn carrière in ontvangst mocht nemen, de gekende contrabassist Jean-Louis Rassinfosse en drummer Jan de Haas, die u eerder bij JazzLab Series aan het werk zag met zijn eigen kwintet en met Bart Defoort, vervolledigen het plaatje van een kwartet rasechte klasbakken. Hun eerste cd Loop the Loop werd tot beste Belgische release verkozen door VRT en RTBF. De opvolger Sides of Life werd eveneens bejubeld in de pers en een recensent in Jazzmozaïek verzuchtte dat het jammer was dat dit kwartet zo weinig te zien was op Vlaamse podia. JazzLab Series trekt deze leemte recht met een uitgebreide tournee in december. Laat deze kans niet aan u voorbijgaan!

Luc De Baets (Jazzmozaïek) over Sides of Live: “*****”