Mâäk’s Spirit

Gevoed door hun omzwervingen en ervaringen met artiesten uit Zuid-Afrika en Mali vond Mâäk’s Spirit de tijd rijp om zich weer terug te buigen op hun ‘pure’ vorm,het septet, met een volledig nieuw repertoire. Alle concerten van deze JazzLab Series tournee zullen worden opgenomen voor een nieuwe cd die op het W.E.R.F. label zal worden uitgebracht.

Laurent Blondiau: trompet
Jeroen Van Herzeele: tenorsaxofoon
Jozef Dumoulin: toetsen
Jean-Yves Evrard (F): gitaar
Sébastien Boisseau (F): contrabas
Eric Thielemans: drums

Jazz, improvisatie en de zoektocht naar nieuwe kleuren binnen de muziek vormen de voornaamste bronnen van inspiratie voor het collectief Mâäk’s Spirit. Dit eclectische septet verenigt een buitengewone selectie Belgische en Franse muzikanten met een uitgesproken persoonlijkheid en een rijk muzikaal verleden.
Hun vrijgevochten en betoverende muziek wordt vooral gekenmerkt door korte thema’s, verrassende ritmes met onvoorspelbare wendingen, open vormen en veel ruimte voor improvisatie voor de verschillende groepsleden. Dit principe stelt het gezelschap in staat voortdurend nieuwe paden te bewandelen en andere muzikanten aan te trekken. Hun nieuwsgierige blik kijkt hierbij regelmatig naar het Afrikaanse continent, waar ze reeds inspiratie vonden voor meerdere projecten.

Hun vorige cd, Le nom du vent, uitgebracht op het Nefertiti label, vormde de ruggegraat van hun tournees sinds 2003. Een opvallend gevarieerd akoestisch klankenspectrum, gekenmerkt door onverwachte tempowisselingen en niet altijd even conventionele songstructuren, bepaalt het geluid van deze cd. De muziek werd uitgediept en verrijkt door de samenwerking en hun optredens met Ensemble Gnawa-Express uit Marokko. Zo evolueerden deze groepen naar de gezamelijke live-cd Al majmaa, dei in 2004 op het Igloo label uitgebracht werd. Nog in 2004 kwam een productie met het Gentse Kunstencentrum Vooruit tot stand. Het werd een ongewone muzikale samenwerking tussen Mâäk’s Spirit en twee spoken-word artiesten uit Johannesburg, Kgafela en Samantha, die ongezouten hun mening ventileerden over de Zuid-Afrikaanse samenleving.