fbpx

Robin Verheyen: Narcissus Quartet

12 maart 2006
fred

“Man, you know how to play that instrument, now you have a whole lifetime to think about what you want to say”, vertrouwde Branford Marsalis aan Robin Verheyen toe na een gezamenlijke jamsessie in de Turnhoutse Warande. Een ontmoeting die naar meer smaakte, want in oktober ’05 stond Robin alweer aan Marsalis’ zijde in de AB in Brussel. En volgend jaar mag de jonge saxofonist (°1983) zich artist in residence noemen in de Turnhoutse cultuurtempel.

Robin Verheyen: alt-, tenor- en sopraansaxofoon
Harmen Fraanje (Nl): piano
Clemens van der Feen (Nl): contrabas
Flin van Hemmen (Nl): drums

Ook in het buitenland begint Robins naam op de juiste plaatsen door te dringen. In juli 2004 won hij de prijs voor beste solist van de Gexto Jazz Contest in het Baskische Gexto en in 2005 was hij met zijn kwartet finalist op het vermaarde Tremplin Jazz Festival in Avignon. Dichter bij huis triomfeerde hij met zijn trio op de wedstrijd Jong Jazztalent in Gent en speelde het openingsconcert van het Blue Note Festival in de Oost-Vlaamse hoofdstad in 2005. In september ’04 was hij de beste solist op de Internationale wedstrijd Jazz Hoeilaart.

Op 3 maart, tijdens het concert in De Werf in Brugge, stelt het Narcissus Quartet zijn eerste cd voor.

Robin Verheyen studeerde drie jaar lang in België en één jaar in Nederland, bij Frank Vaganée, Jasper Blom, Ferdinand Povel, Dick Oatts en John Ruocco. Hij stond op de planken met het Brussels Jazz Orchestra onder leiding van Maria Schneider, speelde op de Brussels Jazz Marathon met Pierre Van Dormael en kaapte met zijn kwartet Gromm de eerste prijs weg op het Internationaal Jazz Festival te Hoeilaart. In de lente van 2004 kon je hem al aan het werk zien in de JazzLab Series met Saxkartel. Naast zijn kwartet richtte Verheyen ook het elektronische collectief Orvalectiq en het Robin Verheyen Trio op. In september 2006 verhuist hij naar New York, waar hij zijn ambitie wil toetsen aan de groten van het jazzfirmament.

Enkel al de kwaliteit van zijn medemusici getuigt van het respect dat Verheyen nu ook in Nederland geniet. Het Narcissus Quartet bestaat uit een verzameling prijsbeesten:
Pianist Harmen Fraanje (°1976) won onder meer de Dordse Jazzprijs met de groep Blink in 2000. Hij studeerde in New York met Clare Fisher, Fred Hersch en Kenny Werner, en maakt onder anderen deel uit van het kwartet van gitarist Nelson Veras. Van de Nederlandse Jazzdienst en het North Sea Jazz Festival kreeg hij een compositieopdracht die afgelopen zomer op het gelijknamige festival werd gepresenteerd.
Contrabassist Clemens van der Feen (°1980) kaapte in 2001 de prijs voor het grootste talent van de Dutch Jazz Competition weg. Naast het kwartet van Verheyen speelt hij ook met de pianisten Karel Boehlee, Joris Roelofs en Rob van Bavel.
Slagwerker Flin van Hemmen (°1982) won de prijs voor beste solist van de Dutch Jazz Competition 2004, wat nog niet veel drummer hem voorgedaan hebben. Vorig jaar werd hij door niemand minder dan Michael Brecker gevraagd voor het eerste concert van diens Europese kwartettournee.