VVG trio feat. Magic Malik & Jozef Dumoulin

In het voorjaar van 2005 vond een buitengewone jamsessie plaats: Bruno Vansina’s VVG Trio speelde een concert in l’Archiduc in Brussel met Jozef Dumoulin. De muzikanten wisten dat Magic Malik, een rijzende ster die hoge ogen wierp met zijn bijdrage aan St Germains Boulevard, in die periode concerteerde in Brussel. Enkele telefoontjes volstonden om de Fransman naar l’Archiduc te lokken en samen een concert te spelen. Deze ontmoeting smaakte zo goed dat er nu een exclusieve tournee volgt met dit buitengewone gezelschap.

Bruno Vansina: altsaxofoon
Gulli Gudmundsson: bas en loops
Teun Verbruggen: drums
Magic Malik (F): dwarsfluit, zang
Jozef Dumoulin: piano

Twee jaar geleden kwam het VVG Trio, Vansina-Verbruggen-Gudmundsson, tot stand. Met de nodige ambitie en gezonde overmoed maakte dit combo vrijwel meteen zijn eerste live opnamen tijdens tien concerten in café Buster te Antwerpen. Tijdens die concerten ging het trio op zoek naar een eigen sound en een eigen interpretatie van de jazz. Een mix tussen standards, eigen composities en vrije improvisatie bevatte de juiste ingrediënten voor Bruno, Teun en Gulli.
Steeds op zoek naar uitdagingen, mikken ze hoog: onder de vleugels van Rosas brengen ze najaar ’05 Double Trio, een confrontatie met drie dansers, en in het voorjaar ’06 touren ze bij JazzLab Series met Jozef Dumoulin en Magic Malik, de fluitist die zich in de kijker speelde op Saint Germains Boulevard. De liefde voor geïmproviseerde muziek is het bindende element tussen de drie muzikanten en hun twee exclusieve gasten.
Magic Malik is een buitengewoon inspirerende muzikant, die nog maar weinigen van naam kennen, maar quasi iedereen wel eens aan het werk gehoord heeft, hetzij op Saint Germains Boulevard, in Julien Loureau’s Groove Gang, of in de Jamaica-on-Seine muziek met Human Spirit. Malik heeft altijd geweten hoe ontmoetingen een diepere betekenis kunnen krijgen en bespeelt zijn instrument met menselijkheid en elegantie. Het laatste jaar legt hij zich toe op zijn eigen projecten, waarvan het Magic Malik Orchestra de voornaamste plaats inneemt. Op zijn laatste cd verkent Malik alweer een nieuwe piste, met eigen interpretaties van Franse chansons.
Jozef Dumoulin is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een cultmuzikant die in een veelheid aan groepen speelt: Mâäk’s Spirit, Octurn, Othin Spake, Erwin Vann Quartet, you name it. Zijn veelzijdigheid werd recent bevestigd op de eerste Flemish Jazz Meeting in Brugge, waar Dumoulin in maar liefst 3 bands optrad om de Belgische jazz voor een internationaal publiek te verdedigen. In zijn meest recente project Lidlboj verenigt hij drummer Eric Thielemans en saxofonist Bo Van der Werf voor een wervelende klankervaring.
Bruno Vansina studeerde in Antwerpen, Den Haag en Brussel, bij onder andere Bart Defoort en John Ruocco. Hij speelde bij het Brussels Jazz Orchestra, Prima La Musica feat. Wayne Shorter (op het North Sea Jazz Festival) en Jambangle. Momenteel is hij lid van El Tattoo del Tigre en Flat Earth Society. In 2003 won hij de Prijs voor Beste Solist op het Jazz Concours van Breda, deel uitmakend van het Frederik Leroux Quintet.
Gulli Gudmundsson is een IJslandse contrabassist die in Nederland zijn plek vond. Hij speelde al een paar maal op het North Sea Jazz festival en heeft al een aantal flinke tournees in het buitenland achter de kiezen. Sinds de herfst van 2003 geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Teun Verbruggen volgde les bij Hans Van Oosterhout aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel tot hij er in 1999 afstudeerde. Sindsdien kreunen zijn agenda’s onder de optredens met groepen waar hij vast bij speelt en is hij een veelgevraagd sideman. Jazz Middelheim koos ervoor deze bezige bij met het eerbetoon Around the Drummer in de bloemetjes te zetten en Peter Vermeersch gaf hem carte blanche voor het project Futhark. Othin Spake is zijn jongste project, waar alle registers flink opengetrokken worden met toetsenist Jozef Dumoulin en rockgitarist Mauro.