Amina Figarova Sextet: September Suite

Op de avond van 10 september 2001 speelde Amina Figarova een concert in de New Yorkse Blue Note Club, waar ze tot laat in nacht jamde en feestte. Toen zij de dag erna uit haar bed stapte, was de wereld om haar heen in chaos terecht gekomen. September Suite is haar reactie op de gebeurtenissen van 9/11, een verklanking van de gevoelens en indrukken die zij tijdens die dagen onderging, een antwoord op de schok die zij voelde bij het zien van zoveel mensen die lijden onder het verlies van vrienden en bloedverwanten.

Amina Figarova: piano
Bart Platteau: fluit
Nico Schepers: trompet
Kurt Van Herck: tenorsaxofoon
Wiro Mahieu (Nl): bas
Chris Strik (Nl): drums

Het hoeft niet te verwonderen dat dit donkere en intimistische muziek is, nu eens ingetogen als een persoonlijke reflectie, dan weer exploderend als ontlading van machteloze emoties. De cd September Suite verscheen eind vorig jaar op het Munich Record label en werd door de internationale pers bijzonder lovend onthaald. Met haar vorige cd Come Escape with me stond Figarova al meerdere weken in de Amerikaanse jazz top-tien, September Suite is een waardige opvolger. De kracht van het overkoepelende thema biedt een extra dimensie aan composities die ook los van elkaar juweeltjes zijn. Zonder ironie worden in de pers parallellen getrokken naar de vroege muziek van Wayne Shorter, Herbie Hancock en McCoy Tyner.

Amina Figarova is van Azerbeidjaanse afkomst en werd opgeleid als klassieke concertpianiste. Als jonge muzikante nam ze cd’s op met muziek van Skriabin en Rachmaninov. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in haar drang naar componeren voelde ze een sterke verwanschap met jazz. Ze ging deze muziekstijl studeren aan de academies van Rotterdam en Boston. De carrière van haar eigen groep nam snel een hoge vlucht en met de cd Come Escape with Me kreeg ze de aandacht die ze verdient. Met haar ensemble speelde ze op internationale festivals als North Sea Jazz Festival, New Orleans Jazz Festival, Capetown International Jazz Festival, ….

September Suite is haar elfde jazz-cd en bevat zoals steeds uitsluitend eigen composities. Deze opname maakt niet alleen indruk door het sterk persoonlijke aspect, het valt vooral op hoe rijp en voldragen Figarova’s nieuwe composities zijn. Bovendien wordt ze geruggesteund door een groep van uitzonderlijke muzikanten, met onder meer Kurt Van Herck op saxofoon (ook actief bij Brussels Jazz Orchestra, Bert Joris, Nathalie Loriers,…) en Nico Schepers op trompet (drijvende kracht van High Voltage Sextet en actief in Brussels Jazz Orchestra).