Carlo Nardozza Quintet

De jury van de wedstrijd Jong Jazztalent (nevenpodium van het Blue Note Festival in Gent) over de winnaar van 2005, het Carlo Nardozza Quintet, : “Alles paste perfect bij deze band: presentatie, compositie, uitvoering. Een suite van haast een uur zonder dat er een stukje papier bij te pas kwam én een suite die boeiend was. Ga er maar eens aan staan. Iedere muzikant was een solist. Dit is hoogstaand!”

Carlo Nardozza: trompet, flugelhorn
Daniel Daemen: altsaxofoon, sopraansaxofoon
Melle Weijters (Nl): gitaar
Tom Van Acker: contrabas
Steffen Thormaehlen (D:) drums

Zo hoogstaand zelfs dat Henri Texier de 23-jarige Genkenaar uitnodigt om samen met zijn Azur-Quartet een concert te spelen in het najaar van 2006! En deze zomer won Nardozza’s kwintet de compositieprijs op de prestigieuze wedstrijd Tremplin Jazz d’Avignon. Talent blijft tegenwoordig zelden onopgemerkt en dus gaat het snel voor dit jonge geweld. Zoals Bart Cornand opmerkte in Knack naar aanleiding van Nardozza’s eerste cd Making Choises: “Als u over vijf jaar wilt pochen dat u erbij was vóór hun grote doorbraak, bestelt u nu al tickets”.

Trompettist Carlo Nardozza studeerde in Maastricht en startte tijdens zijn studie meteen dit kwintet op. Zijn composities zijn geïnspireerd op wereldmuziek en free jazz, waarbij Ornette Coleman vaak tot spreekwoordelijke mosterd valt te benoemen.

Dit kwintet laat een verrassend fris geluid horen, spontaan en heen en weer pendelend tussen hevige energieke interactie en subtiele intieme rustpunten. Bebop is hun referentieperiode, met uitstapjes naar de stijl van Dave Douglas. Ze zijn zowel in de jazz als in de wereldmuziek actief, voor Nardozza een heel natuurlijk gegeven. Hij heeft Italiaanse roots, komt uit een mijncité in Genk waar een mengelmoes van culturen samenwoont, en dat hoor je in ‘s mans composities. In de voldragen Dozzy Suite vat hij op muzikale wijze zijn korte leven samen.

Sinds een aantal jaren concerteert deze avontuurlijke jonge band op jazzpodia in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De groepsleden individueel speelden samen met befaamde musici op festivals zoals het North Sea Jazz Festival en het Montreux Jazz Festival. Daarbij toerden ze met uiteenlopende jazz – en wereldmuziekformaties. Hun debuutalbum, Making Choices, dat begin 2006 opgenomen werd, bevat een selectie eigen werk, maar krakers als de Dozzy Suite krijgen pas een plekje op de tweede cd.

Nardozza werkt inmiddels ook veel als freelancer met onder anderen Bert Joris, Philippe Catherine en Eric Vloeimans. Hij speelde op het Montreux Jazz Festival en het North Sea Jazz Festival.