Ewout Pierreux Trio

Ondanks zijn late roeping is pianist Ewout Pierreux snel uitgegroeid tot een van de meest verrassende en gewaardeerde pianisten van een nieuwe generatie jazzmuzikanten.

Hij gooide hoge ogen als begeleider van Joost Zwegers die vorig jaar een tribute aan Chet Baker bracht op het Gentse Blue Note Festival en als pianist in de Nina Simone hommage Goddam. Toots Thielemans belde hem meermaals op om samen een concert te spelen. Ondanks alle lof die hem te beurt valt is Ewout veel te weinig als frontman te bewonderen. Hoog tijd dus om naar voor te laten treden in zijn favoriete bezetting: het trio.

Ewout Pierreux: piano
Yannick Peeters: contrabas
Steven Cassiers: drums

Het Lemmensinstituut had in 1997 een kleinschalige jazzafdeling waar een groep van negentien studenten, waaronder Jef Neve en Bart Van Caenegem, de bezielde lessen van pianodocent Ron Van Rossum volgden. Tijdens het eerste jaar van deze opleiding had Ewout Pierreux de jazzmicrobe al te pakken. Muzikanten als Miles Davis, John Coltrane, Herbie Hancock en Keith Jarrett inspireerden hem bovenmate, maar ook dichter bij huis vond hij een voorbeeld in trompettist Bert Joris en drummer Dré Pallemaerts. Het repertoire van het Ewout Pierreux Trio bestaat uit eigen composities en standards, die op een open manier werden gearrangeerd om veel ruimte te laten voor improvisatie. De groep streeft naar een moderne maar tegelijk warme en ongecompliceerde sound, geworteld in de bebop.

Ewout Pierreux studeerde aan de jazzafdeling van het Lemmensinstituut in Leuven, waar hij les kreeg van Ron Van Rossum. Tijdens zijn studies nam hij deel aan verschillende masterclasses van onder anderen Brad Mehldau, Bobo Stenson, Kenny Werner en Bruce Barth. Verder kreeg hij les van Christoph Erbstösser, Rob Madna en Mike LeDonne. In de zomer van 2001 was hij lid van de workshop-bigband op Jazz Middelheim onder leiding van Maria Schneider. Intussen geeft hij zelf les aan de Antwerpse Kunsthumaniora en een de Muziekacademie van Sint-Agatha-Berchem. Hij is pianist van het kwartet Jazzisfaction en van de band zond de zuidafrikaanse zangeres Tutu Puoane. Verder is hij toetsenist van het pop/rockproject Upperlip Orchestra en wordt hij veel gevraagd als sideman bij verschillende losse projecten. Pierreux speelde concerten met Toots Thielemans, het High Voltage Sextet en deelde het podium met onder anderen Frank Vaganée, Kurt Van Herck, Bert Joris en Dré Pallemaerts.

Yannick Peeters begon haar muzikale scholing met klassieke piano. Na een aantal jaar voegde ze daar ook nog contrabas aan toe waarmee ze, alvorens met jazz te beginnen, zich drie jaar in de klassieke richting vastbeet.
In 2004 volgde ze een tijdlang les bij bassist Anders Jormin aan de Musikhögskolan van het Zweedse Göteborg, waar ze een eigen trio vormde met tenorsaxofonist Joel Wästberg en drummer Frederik Hamra.
Ze werkte reeds samen met vaste waarden uit de Belgische scene waaronder Kurt Van Herck, Frank Vaganée en Christophe Erbstösser. Ze maakt deel uit van de elektro-jazzband Muni en het kwintet van drummer Toon van Dionant. Daarnaast stond ze geruime tijd op het netvlies van VRT-kijkers gebrand als contrabassiste van De tabel van Mendelejev, waarin ze zanger-gitarist Frank Vander Linden en pianist Johan Stollz begeleidt.

Steven Cassiers studeerde aan de Kunsthumaniora in Antwerpen bij Koen Liekens en Lieven Venken. In het Conservatorium van Antwerpen kreeg hij les van Jan de Haas, Dré Pallemaerts en Martijn Vink. Verder volgde hij workshops bij onder anderen Willie Jones III, Mark Turner, Gary Peacock, Chander Sardjoe, David Liebman, Mark Murphy, David Friessen, Stéphane Galland, Jim Black, Billy Hart, Rob Madna, Serge Lazaravitch… In 2001 wint hij met Vice Versa de eerste prijs op de Axion Classics muziekwedstrijd.