aRTET

In juli 2006 wint aRTET de wedstrijd Jong Jazztalent Gent. Hiermee verzekert dit aanstormende talent zich van een concert op het Blue Note Records Festival in 2007 en een tournee met Jazzlab Series.
” De jury koos na overleg unaniem voor een kwartet dat sfeervolle, soms ECM-getinte jazz met stevige grooves componeert en speelt. Opvallend zijn de sterke solo’s en het gesmeerde teamgeluid van deze vier perfect op elkaar ingespeelde muzikanten.” (Gentblogt en VRT Nieuws over de wedstrijd Jong Jazztalent Gent)

François Delporte: gitaar
Tom Callens: tenorsaxofoon
Ben Ramos: contrabas
Lionel Beuvens: drums

Zoals zoveel jonge jazzbands begint aRTET als een afstudeerproject, opgericht in 2005 door gitarist François Delporte. Zulke groepen verdwijnen vaak uit het geheugen, niet zo met aRTET. Dit viertal blijft aan elkaar plakken, en hoe: in 2006 winnen ze met brio de wedstrijd Jong Jazztalent in Gent. Het brengt hen op de affiche van het Gentse Blue Note Records Festival als opener van de editie van 2007, en geeft hen nu de kans een groter stukje Vlaanderen te charmeren tijdens een tournee onder de vleugels van JazzLab Series.

aRTET bestaat uit getalenteerde muzikanten, die zich kunnen beroepen op en bijzonder rijke en eclectische muzikale achtergrond. Met goed gevoel voor dynamiek, groove en sfeer warmen Delporte en kompanen Lionel Beuvens (drums), Ben Ramos (contrabas) en Tom Callens (tenorsaxofoon) hun muziek op tot stoomtemperaturen. Dit kwartet brengt originele composities van François Delporte, die geladen zijn met een energie welke hij vooral terugvindt bij experimenteel rockgitarist Steve Vai en jazzcat Jesse van Ruller.


François Delporte neemt als autodidact de gitaar in de hand, tot hij Paolo Loven ontmoet in Mons en bij hem in de leer gaat. Later volgt François jazzgitaar bij Fabien Degryse en Peter Hertmans aan het Koninklijke Conservatorium Brussel. Hij speelt samen met verschillende ensembles en neemt deel aan talloze projecten, waarbij niet alleen jazz maar ook genres als chanson, rock en funk hem comfortabel in de vingers liggen. Zo kleurt zijn uitstekende gitaarspel de muziek van talrijke groepen zoals onder andere The Krazy Mess Groovers en Lisa Margo. Dit dynamische karakter is niet enkel kenmerkend voor aRTET-oprichter en componist Delporte, maar typeert de volledige bezetting van de groep. Zowel saxofonist Tom Callens als contrabassist Ben Ramos en drummer Lionel Beuvens schrikken niet terug van een experiment hier en daar en nemen deel aan zeer uiteenlopende projecten, van het luchtige Lady Linn & her Magnificent Seven tot het funky Alien Bitesize. Dit dynamische en energetische karakter verstrekt aRTET een zeer herkenbare sound en identiteit.