Bart Defoort ‘Jazzhood’ + guest Emanuele Cisi

We openen het nieuwe seizoen in stijl! Dit nieuwe kwartet van Bart Defoort ontstond in 2006 naar aanleiding van een concert in Nederland, onder impuls van drummer Sebastiaan De Krom. Het was een reünie tussen vrienden-muzikanten die vijftien jaar geleden vaak samenspeelden. Ze stelden vast dat de inspiratie en muzikale interactie tussen elkaar nog even fris en levend was en besloten een vaste groep te vormen: Bart Defoort ‘Jazzhood’. In de tussentijd waren alle leden van de groep uitgegroeid tot rotsvaste waarden in de Europese jazzscène en is de naar de States uitgeweken De Krom de vaste drummer van Jamie Cullum.

Bart Defoort: tenorsaxofoon
Ron Van Rossum: piano
Sal La Rocca (I)- Nicolas Thys: contrabas
Sebastiaan De Krom (Nl): drums
Emanuele Cisi (I): tenor- en sopraansaxofoon

Bart Defoort is een van die gedegen talenten uit de Belgische jazzwereld die zonder veel misbaar te maken ook eigen projecten verwezenlijken.
(Karel Van Keymeulen, De Standaard)

Het kwartet opereert als vaste kern, maar bij bepaalde projecten wordt gewerkt met gasten zoals hier Emanuele Cisi, een van de beste saxofonisten uit Italie. De muziek die ze vertolken bestaat uit originele composities van Bart Defoort, Ron Van Rossum en Emanuele Cisi. U mag zich verwachten aan moderne Straight-Ahead Jazz met een persoonlijke stempel. Muziek waar de passie en het spelplezier van afspringen. De nieuwe composities gaan van onversneden hard-bop over verhalende ballads tot meeslepende modale excursies. Hierbij wordt veel ruimte gelaten voor het collectief vertellen van een improvisatorisch verhaal op het canvas van standard-structuren. Heel bewust worden in de composities invloeden uit pop, world of funk vermeden om terug te komen naar zowel de uitdaging als het spelplezier van ongecomplexeerd swingen, zonder daarbij te vervallen in nostalgie.

Na de intense periode van samenspelen tijdens de JazzLab Series-tournee duikt de groep de studio in om hun eerste cd op te nemen.

Bart Defoort is sedert 1990 bijzonder actief op onze jazzscène als lid van groepen als K.D.’s Basement Party, Octurn en Streams. Daarnaast is hij een veelgevraagd sideman en speelde hij op onze nationale festivals en clubs en op festivals in Canada, India, China, de Verenigde Staten, enz. Hij is lid van het Brussels Jazz Orchestra sedert hun ontstaan in 1993, waarmee hij de muziek vertolkt van en met Bert Joris, Frank Vaganee, Maria Schneider, Kenny Werner en vele anderen. Hij leidde verschillende eigen formaties met Erik Vermeulen (cd Moving), Diederik Wissels (cd Stream) en Hans Van Oost (cd The Lizard Game), waarmee hij deelnam aan festivals als Jazz Middelheim en Jazz à Liège.

Emanuele Cisi leidt verschillende eigen ensembles, waarmee hij meerdere cd’s opnam. Daarnaast werkt hij de laatste jaren zeer regelmatig met Jimmy Cobb, Enrico Pieranunzi, Aldo Romano (project Because of Bechet), Paolo Fresu en Steve Grossman.

Sebastiaan De Krom studeerde midden jaren ‘90 in Berklee (Boston) en kreeg daarna een beurs om in de States te werken. Hij speelde er in ensembles met onder anderen Ron Carter en Wynton Marsalis. Daarna verhuisde hij naar Londen, waar hij verbonden is aan de groepen van o.a. Guy Barker en Tommy Smith. De laatste vijf jaar toerde hij meermaals de wereld rond als de vaste drummer van Jamie Cullum. Zijn speelstijl is subtiel, energiek en stuwend, met een groot palet aan kleuren en dynamiek.

Sal La Rocca heeft zijn eigen kwartet, maar is daarnaast ook vast lid van het Nathalie LoriersTrio en Anne Ducros & Trio. Daarnaast speelt hij geregeld aan de zijde van o.a. Philip Catherine, Jean ‘Toots’ Thielemans, Jacques Pelzer of Steve Grossman.

Ron Van Rossum speelde gedurende de twintig jaar dat hij nu al in België woont met zowat de hele aanwezige jazzscene. Hij is een van de meest swingende Europese jazzpianisten. Hij speelt met een heel eigen toucher en bedient zich van een taal die zeer diep doordrenkt is van de traditionele jazz.