Erik Vermeulen Trio

Erik Vermeulen behoort tot de meest fijnzinnige pianisten van ons land. Pyrotechniek is niet aan hem besteed, melancholische eenheidsworst evenmin. Zowat de enige constante in zijn werk is de heterogeniteit ervan – zowel qua inspiratie als qua sound. Vermeulen verstaat de kunst om Thelonious Monk op Erik Satie te doen rijmen. Composities van eigen makelij worden tijdens zijn concerten afgewisseld met improvisaties van verschillende allure en een selectie uit het standaardrepertoire.

Erik Vermeulen: piano
Manolo Cabras (I): contrabas
Marek Patrman (CZE): drums

Zijn jarenlange samenwerking met altsaxofonist Ben Sluijs behoort tot de crème van de Belgische jazz in het voorbije decennium. Sinds 2003 legt hij zich vooral toe op zijn trio met Eric Surmenian (bas) en Marek Patrman (drums). Hun cd Inner City werd opgenomen in de prestigieuze box The Finest in Belgian Jazz (WERF, 2002).

Het Erik Vermeulen Trio concerteerde behalve in België al in Nederland (Bimhuis Amsterdam), Griekenland (International Jazzfestival Athene, Ioannina Jazzfestival), Frankrijk en Litouwen (Festival Vilnius). In 2003 kreeg Erik Vermeulen de prestigieuze Django d’Or toegekend, die de muzikant van het jaar bekroont.

Elk concert tijdens deze tournee wordt opgenomen en later door het W.E.R.F.-label gebundeld tot een eerste live cd van dit Erik Vermeulen Trio.

Manolo Cabras werd geboren in het Italiaanse Cagliari, studeerde er klassieke viool aan het conservatorium en leerde er experimenteel te componeren. Na verloop van tijd ruilde hij de viool in voor een potigere contrabas, en nog wat later maakt hij de overstap van klassiek naar jazz. Hij volgt masterclass bij Dave Holland en studeert verder bij Attilio Zanchi. Sinds 1998 woont hij in Nederland.

Marek Patrman werd geboren in Tsjechië. Hij moet een cimbaal als bijtring gehad hebben, want nauwelijks drie jaar oud zat hij al achter een drumstel, waar hij met geen stokken vandaan wou blijven.
Na een basis muziekopleiding, studeerde hij aan het Janacek conservatorium in Ostrava en gradueerde met een recital voor hedendaagse muziek, percussie en piano, en enkele eigen composities voor zijn jazzkwintet. Sinds 1999 is hij erg actief op de Belgische jazzscène, maar hij is ook gekend als improvisator pur sang, speelt ook hedendaagse muziek, componeert en schildert.

Het Erik Vermeulen Trio speelt tijdens deze tournee in een dubbelprogramma met het Fiorini-Rzewski Duo.