t-unit7

Voor componist en jazzsaxofonist Tom Van Dyck is de wereld groot. Waarom kiezen voor één verhaal, als een dialoog van verschillende verhalen de vertelling zoveel boeiender kan maken?
Hij bracht zeven instrumenten en evenveel muzikanten, elk met een heel eigen persoonlijke inbreng, samen onder de groepsnaam t-unit7. Een eenheid van zeven, en toch een bandsound die zoveel rijker nog lijkt te klinken dan de som van zeven muzikanten.

Tom Van Dyck: alt-, sopraan- en baritonsaxofoon, composities
Fred Delplancq: tenorsaxofoon
Peter Delannoye: trombone
Michel Paré: trompet
Ewout Pierreux: piano, Fender Rhodes
Mark Haanstra (NL): akoestische basgitaar
Herman Pardon: drums

Het geheim van Tom van Dyck? Hij heeft muzikanten samengebracht die bereid zijn hun naakte muzikale ziel op tafel te leggen, te dialogeren met elkaar en met de composities, waardoor ze opgaan in het grote geheel van de band.

Herman Pardon op drums, Mark Haanstra op basgitaar, Ewout Pierreux op piano en Fender Rhodes, Michel Paré op trompet, Peter Delannoye op trombone, Fred Delplancq op tenorsaxofoon en Tom Van Dyck op alt-, sopraan- en baritonsaxofoon speelden einde 2006 hun eerste vier concerten in de Brusselse jazzclub The Music Village. Na een inspeelperiode van vier maanden stapten ze begin 2007 de opnamestudio binnen. Het resultaat daarvan ligt in februari 2008 in de winkelrekken en luistert naar de naam The Wind’s Caress.

t-unit7 laveert tussen fluweel en ruigheid, speelt afwisselend stukken die zondermeer mooi zijn en sterke improvisaties en zorgt door een unieke bezetting voor een speciale klankervaring. Met hun zevenen zijn ze groot genoeg om de gelaagde stukken van een big band te vertolken, zonder dat ze de intimiteit van een kleinere bezetting hoeven te verliezen. Elk van hen is bovendien een zeer begaafd muzikant. Zo kon trompettist Paré geen conservatoriumjaar afsluiten zonder dat hij de eerste prijs op zak had, was pianist Pierreux één van de muzikanten met een showcase op de Flemish Jazz Meeting 2007 en werd bassist Haanstra al op drie jazzfestivals bekroond. Eén van Tom Van Dycks andere projecten, Saxkartel, werd in de zomer van 2006 nog bekroond met de Grand Prix du Jury op het gerenommeerde Tremplin-jazzfestival in Avignon, Frankrijk.