Tutu Puoane Quartet

Tutu Puoane, voluit Nontuthuzelo Elaine Puoane, is afkomstig uit Zuid-Afrika. Ze groeide op in een township in Pretoria, waar de zwarte bevolking onder het apartheidsregime verplicht was te wonen. In een interview met Karel Van Keymeulen in De Standaard zei Puoane over haar kinderjaren: Jazzmuziek hoorde je overal. Er waren veel Amerikaanse invloeden. Op zondagmorgen schalde de muziek door grote luidsprekers door onze wijk. Mijn moeder had platen van Ella Fitzgerald, Count Basie, John Coltrane. Zij was zangeres, mijn grootvader speelde piano. Ik kon niet aan de muziek ontsnappen.

Tutu Puoane (ZA): zang
Ewout Pierreux: piano
Guus Bakker (NL): contrabas
Jasper Van Hulten (NL): drums

Ze speelde concerten in Zuid-Afrika, Italië, New-York, Duitsland, New Orleans, Frankrijk en Nederland, waar ze ook nog een poosje les volgde aan het conservatorium in Den Haag. Haar eerste concert in België, in 2002, werd op touw gezet door de Nederlandse pianist Jack Van Poll, die ze leerde kennen aan de universiteit van Kaapstad.

In 2001 ontving ze de prijs voor Jong beloftevol talent, uitgereikt door de Daimler Chrysler South African Jazz Competition en in 2004 de Zuid-Afrikaanse Standard Bank Young Artist of the Year Award for Music.

Ze deelt en deelde het podium met grote namen als S’bongile Khumalo, Marcus Wyatt, Jack van Poll, Stacy Rowles, Roy Hargrove en Toots Thielemans. Ze oogstte veel succes in haar rol als Nina Simone in de show Goddam! A tribute to Nina Simone, tourt met het Brussels Jazz Orchestra met Writing Billie, een programma over Billie Holiday, bracht het publiek aan het dansen tijdens Songbirds! A Celebration of Soulful Sistas en ook met haar eigen kwartet gooit ze hoge ogen. In juli 2007 werd haar eerste cd Song uitgebracht op het Nederlandse Saphrane-label, waarop je in jazz en soul gedrenkte nummers terugvindt, waar de Afrikaanse roots onuitwisbaar in doorklinken.

In mei trekt ze een streep onder het JazzLab Series seizoen 2007-2008, bijgestaan door pianist Ewout Pierreux en de Nederlandse musici Guus Bakker, contrabas en Jasper Van Hulten, drums. Het is even geleden dat we nog een vocaliste mochten verwelkomen in onze reeksen, en met Tutu Puoane maken we het lange wachten dubbel en dik goed. Het wordt een kleurrijke tournee met een eigenzinnig repertoire, dat toch een mooi evenwicht weet te bewaren tussen entertainende en uitdagende dingen.