15 jaar JazzLab Series: JazzLab Series AllStars Band

JazzLab Series bestaat 15 jaar! Om dat te vieren zet de organisatie die een lans breekt voor de Belgische jazz het nieuwe seizoen in met een groot feest en een unieke tournee. Muzikanten die als jonge snaken de allereerste tournees speelden en die ondertussen tot het kruim van de nationale jazzscène behoren, worden verenigd in de JazzLab Series AllStars Band.

Bart Defoort: tenorsaxofoon
Frank Vaganee: altsaxofoon
Nathalie Loriers: piano
Peter Hertmans: elektrische gitaar
Nicolas Thys: contrabas
Felix Simtaine: drums

en special guests Kris Defoort (piano) en Bert Joris (trompet) op 6 september in De Roma

De AllStars geven een voorproefje ten beste op 30 augustus op het Gentse festival Jazz in ’t Park. Op 6 september vindt het eigenlijke verjaardagsfeest plaats in De Roma te Borgerhout met special guests Kris Defoort en Bert Joris! Op beide concerten wordt het voorprogramma verzorgd door het zinderende jonge kwintet Hamster Axis of the one-click Panther. Met deze jonge groep blikken we vooruit op het komende seizoen – en op de toekomst van de Belgische jazz. Daarna gaat onze jubileegroep op tournee langs de partners in Vlaanderen.

Meer dan een opsomming van grote namen bestaat de JazzLab Series AllStars Band uit bloedbroeders die de Belgische jazz in het voorbije decennium vorm gaven in verschillende bezettingen waarin ze elkaar steeds weer opzochten. Hun wortels zijn diep in de traditie verankerd, maar tegelijk werken ze onvermoeibaar aan het creëren van hedendaagse en relevante klanken die jazz springlevend houden. Voor de concerten in deze exclusieve tournee brengen ze elk twee recente composities mee. Het verenigen van deze illustere namen in één band staat garant voor een avond volbloed jazz die swingt als de beesten.

Tenorist Bart Defoort is sedert 1990 bijzonder actief op onze jazzscene als lid van groepen als K.D.’s Basement Party, Octurn en Streams. Hij is lid van het Brussels Jazz Orchestra sedert hun ontstaan in 1993, waarmee hij de muziek vertolkt van en met Bert Joris, Frank Vaganee, Maria Schneider, Kenny Werner en vele anderen. Hij leidde eigen formaties met Erik Vermeulen (cd Moving), Diederik Wissels (cd Stream) en Hans Van Oost (cd The Lizard Game), waarmee hij deelnam aan festivals als Jazz Middelheim en Jazz a Liege. Een jaar geleden tourde hij met JazzLab Series in de formatie ‘Bart Defoort Jazzhood’ met gastmuzikant Emanuele Cisi; de cd die zij opnamen verschijnt in oktober 2008 op het W.E.R.F.label.

Op altsaxofoon treffen we Frank Vaganee aan, mede-oprichter en artistiek directeur van het Brussels Jazz Orchestra, waar hij ook sopraansaxofoon en dwarsfluit speelt. Hij is verbonden aan het Leuvense Lemmensinstituut en het Conservatorium van Gent, als docent jazzsaxofoon. Daarbuiten leidde hij diverse workshops en masterclasses in binnen- en buitenland. Frank componeert en arrangeert zowel voor kleine als voor grote bezettingen.

Pianiste Nathalie Loriers kreeg een klassieke muziekopleiding maar schakelde snel over naar de jazz. Een enorme gevoeligheid gekoppeld aan een groot technisch meesterschap hebben Nathalie Loriers naar de top van haar kunst geleid.In 1989 riep de vereniging van Belgische jazzcritici haar uit tot Beste jong talent van het land. Het jaar nadien werd ze bekroond als Beste jonge soliste op de Brussels Jazz Rally. Ze won een Django d’Or in 1999, kreeg de Eurodjango in 2000 met haar eigen trio en won dat jaar ook de Prix Bobby Jaspar, die toegekend wordt door de Academie française du Jazz. Op een paar jaar tijd werkte Nathalie Loriers mee aan een tiental platen en speelde ze met muzikanten als Toots Thielemans, Lee Konitz, Diederik Wissels of David Linx.

Gitarist Peter Hertmans debuteerde in 1981 en speelde de eerste jaren in klassieke jazzformaties met Erik Vermeulen, Jean-Louis Rassinfosse en Dré Pallemaerts. Hertmans speelde meerdere concerten op Jazz Middelheim en het Blue Note Records Festival en tourde met JazzLab Series met Ode for Joe, Greetings from Mercury en zijn eigen Peter Hertmans Quartet. Samen met Billy Hart en Nicolas Thys bracht Hertmans Stone Sculpture uit, een cd die genomineerd werd voor de Klara muziekprijzen 2007. Nog in 2007 ontvangt Hertmans de compositieprijs jazz van de Belgische Artistieke Promotie van SABAM. De bekroonde compositie werd het opgelegde werk voor de finalisten van de wedstrijd Jazz Hoeilaart in september 2007 voor jongerenorkesten.

New York, the Big Apple, the city that never sleeps, bruisend hart van de jazzwereld. Bassist Nicolas Thys is 25 als hij er voor het eerst komt met een studiebeurs voor drie maanden op zak. De indruk die de stad op hem maakt is enorm en in 2000 verhuist hij naar New York, op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hij is dan al een veelgevraagde en graaggeziene sideman, een van de beste bassisten in Belgie, die vlot overschakelt van elektrische bas naar contrabas en omgekeerd. Op zijn curriculum staan namen als Lee Konitz, Mal Waldron, Bill Carrothers, Kris Defoort en zijn eigen band Alice’s Five Moons. Al die tijd blijft blijft hij ook naar Europa komen. Naar Jazz Middelheim bijvoorbeeld: bij Kris Defoort en Bill Carrothers, of voor een tournee met zijn eigen Nic Thys Trio bij JazzLab Series.

Met zijn 70 lentes is drummer Felix Simtaine letterlijk de eminence grise binnen onze jubileumband. Hij begon als autodidact op zestienjarige leeftijd en kon al snel een plaats verwerven binnen het kwartet van Robert Jeanne. Onder invloed van de Amerikaanse drummer Stu Martin besloot hij professioneel muzikant te worden, en 25 jaar later had hij zijn jongensdroom verwezenlijkt: een eigen bigband. Hij tourde met organist Rhoda Scott, tourde doorheen Europa, Azië en Afrika en speelde op verschillende festivals. Simtaine speelde samen met grootheden als Chet Baker, Jack Sels, Lou Bennett, Bobby Jaspar of Joe Lovano.