Hamster Axis of the one-click Panther

Altist Lander Van den Noortgate en drummer Frederik Meulyzer startten een eigen kwintet in de Antwerpse Bar Kilimanjaro. Het publiek in deze Afrikaanse bar is een warm publiek; maar als ze afknappen op je muziek dan zul je dat ook geweten hebben. De lessen die de groep daar van het publiek heeft gekregen, dragen ze tot vandaag mee in hun muziek: zwoele, bezwerende en lyrische composities vol verrassingen.

Lander Van den Noortgate: altsaxofoon, composities
Andrew Claes: tenorsaxofoon
Bram Weijters: piano
Janos Bruneel: contrabas
Frederik Meulyzer: drums

Waar deze groep speelt, is het feest; en al gaat hun muziek soms de abstracte toer op, ze keren altijd tijdig terug naar het punt waarop het publiek opnieuw kan aanhaken. In mei 2007 wonnen deze vijf avonturiers de Motives For Jazz-wedstrijd, en een paar maanden later namen ze hun eerste EP op. Ze verzorgen het voorprogramma van de JazzLab Series AllStars Band op 30 augustus ’08 in Gent en op 6 september op de jubileumavond van JazzLab Series in De Borgerhoutse Roma.

Lander Van den Noortgate is de artistieke hoofdman van het gezelschap, Frederik Meulyzer is de praktische duivel-doet-al; een perfecte tandem die de groep naar grote hoogten weet te stuwen. Inspiratie vinden ze bij Ornette Coleman, Wayne Shorter en Keith Jarrett, en bij de individuele stemmen van de muzikanten die ze voor hun kwintet hebben aangetrokken. Maar hoe die groepsnaam er ooit gekomen is? Met dit advies van de Amerikaanse drummer Jim Black aan Frederik Meulyzer lijkt het niet dat we daar snel zullen achterkomen: “Thanks for the Hamster disk- the bands sounds really good – I was surprised how acoustic and jazz influenced it was with such a fucked up name J Keep them guessing. Yes.”

Lander Van den Noortgate startte als jonge pianist, maar ruilde dit instrument al snel in voor de saxofoon. Ben Sluijs wees hem de weg naar jazz en naar improvisatie. Hij begon aan de Kunsthumaniora, studeerde verder aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en nam deel aan verschillende masterclasses, waaronder deze die gegeven werden door David Liebman, Mark Turner of Maria Schneider.

Andrew Claes is nog zo’n saxofonist die niet meteen het goede instrument in handen had. Gitaar en elektrische bas passeerden eerst de revue, en op zijn twaalfde raakte hij helemaal verslingerd aan jazz. Hij studeerde saxofoon aan het Conservatorium van Brussel bij Jeroen Van Herzeele en trok daarna naar het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar hij les kreeg van Ben Sluijs en Kurt Van Herck.

Bram Weijters gokte als kind meteen op twee paarden. In zijn geboortedorp studeerde hij zowel piano als percussie. Ter voorbereiding van zijn latere studies bracht hij zijn middelbare schooltijd door als lid van verschillende rockbandjes. Zijn leraren aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, Christophe Erbstösser en Erik Vermeulen, lieten de jazzpianist in hem openbloeien. Aan het Brussels Conservatorium dook hij nadien in het lessenpakket Componist-Arrangeur.

Janos Bruneel werd geboren in een muzikale familie, waar een kind altijd wel ergens de weg naar de huispiano weet te vinden. Op zijn vijftiende plugde hij de stekker in van zijn elektrische basgitaar. Een jaar later besloot hij zich ook de contrabas meester te maken. Hij studeerde eerst aan de Kunstacademie van Antwerpen bij Piet Verbist, en toog daarna naar de Conservatoria van Den Haag en Brussel bij bassisten Hein Van de Geyn, Frans van der Hoeven en Christophe Wallemme. In 2007 nam hij in Canada deel aan een workshop onder supervisie van Dave Douglas.

Frederik Meulyzer begon op zijn elfde muziek te maken. Naarmate hij zich dieper in jazz kon wentelen, trok hij naar de Antwerpse Kunsthumaniora, waar hij les kreeg van Koen Lieckens en Bart Defoort. Hij studeerde verder aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar Jan de Haas en Martijn Vink hem onderwezen. Hij studeerde af aan het Leuvens Lemmmensinstituut, bij Dré Pallemaerts. Hij volgde masterclasses bij grote drummers als Billy Hart, Jim Black en Stéphane Galland.