Massot-Florizoone-Horbaczewski

© Jef Van Eynde

Een accordeon, een tuba en een cello; de muzikale mogelijkheden zijn legio. Het zijn instrumenten die veel gemeenschappelijk hebben; een mooie klankkleur, een groot register en, volgens sommigen, een fotogeniek aanzicht.

Tuur Florizoone: accordeon
Michel Massot: tuba
Marine Horbaczewski: cello

Met een koppel muzikanten als accordeonist Tuur Florizoone en tubaspeler Michel Massot, tel je er best nog een paar raakvlakken bij. Het zijn improvisatoren, geboren performers en handige componisten. Hun dialoog met celliste Marine Horbaczewski zorgt voor ingetogen en gecontroleerde gekheid. Ze brengen een repertoire dat bol staat van eigen composities en improvisaties, die balanceren tussen hedendaagse klassieke muziek en jazz. Florizoone belooft de luisteraar een reisje naar het land der Eindeloze Verbeelding. Hoed je voor olifanten en muizen, prinsen en prinsessen of overwerkte ambtenaren; want volgens hem komen ze allemaal aan bod…
Cinema Novo is de titel van hun eerste cd, die in maart 2008 verscheen bij Home Records. Niet de enige cinema die Florizoone op zijn conto mag schrijven. Hij verzorgde de soundtrack van de kaskraker Aanrijding in Moscou, het regiedebuut van Christophe Van Rompaey. ‘Het stond in de sterren geschreven dat jazzaccordeonist Tuur Florizoone zich vroeg of laat met filmmuziek ging bezighouden’ liet De Morgen optekenen. Er gaat dan ook een sterk beeldende kracht uit van zijn muziek.

Tuur Florizoone is pianist en jazzcomponist van opleiding (Conservatorium van Brussel) en leerde zichzelf accordeon spelen toen hij in Brazilië verbleef. Zijn zelfstudie mondde uit in een zeer persoonlijke en onconventionele benadering van het – soms tot hoempapa en platte wals gedegradeerde – instrument. Met zijn jazz/world trio Tricycle speelt hij in binnen- en buitenland. Florizoone vind je ook terug in het gezelschap van Anoo, Musicazur, Quentin Dujardin of Chroma.

© Jef Van Eynde

Michel Massot is een klassiek geschoolde muzikant die de wereld al ruim 25 jaar toont hoe een tuba graag bespeeld wordt. Als geen ander haalt hij de gekste klanken, de strakste baslijnen en de mooiste melodieën uit zijn instrument. Ook op trombone is hij duidelijk in het bezit van die moeilijk te omschrijven muzikale term: de groove. Michel maakte furore in jazz ensembles als Trio Grande, Rêve d’Eléphant, Kris Defoorts’ Dreamtime of Mäâk’s Spirit, om er maar een paar te noemen. Hij doceert vrije improvisatie aan het Conservatorium van Luik.

Marine Horbaczewski studeerde aan het Conservatorium van Luik, waar ze de eerste prijs behaalde voor cello en kamermuziek. Ze volgde improvisatielessen bij Garrett List en Michel Massot. Ze speelt zowel in klassieke ensembles als in experimentele groepen.