Marcelo Moncada Space Quartet

Het Marcelo Moncada Space Quartet van de Chileense saxofonist Marcelo Moncada speelt avontuurlijke jazzmuziek op de grenzen tussen culturen en genres. Invloeden gaan van het integreren van de instrumenten en ritmes van de Chileense Indianen tot het gebruik van elektronische fusion sounds en loops. Een en ander steeds met jazzy akoestische instrumenten als ondertoon. Het repertoire is van de hand van Moncada zelf, maar biedt volop ruimte voor collectieve improvisaties.

Marcelo Moncada(CL): tenor- en sopraansaxofoon
Koenraad Ecker: gitaar
Rui Salgado (PT): contrabas
Frederik Meulyzer: drums

In wellustige ballades neigt Marcelo naar het romanticisme van de grote naoorlogse tenoristen van de jazz, Sonny Rollins of Stan Getz. In moderne, rockgetinte stukken demonstreert hij zijn vloeiende meesterschap over zijn instrument. Zijn oorspronkelijke compositorische talent werd vorig jaar beloond wanneer hij tijdens de Jazz Cat Rally in Antwerpen de prijs voor beste compositie wegkaapte. In het Marcelo Moncada Space Quartet, een internationaal samengesteld dream team bestaande uit verder één Portugees en twee Belgische muzikanten deelt hij welgemikte sonore uppercuts uit. In 2007 kwam dit viertal op de proppen met hun cd-debuut, Tikitan, dat enthousiast werd onthaald. Met dit visitekaartje op zak, ging de band op tournee langs bekende jazzclubs in Portugal en Chili. Gepokt en gemazeld, zijn ze nu klaar om met JazzLab Series Vlaanderen te veroveren. Tijd om je door dit boeiende kwartet te laten verleiden!

Tenor- en sopraansaxofonist en componist Marcelo Moncada werd geboren in 1978 in Pitrufquen, Chili. In zijn thuisland speelde hij bij de Banda Municipal, de lokale brassband en kreeg les van bekende Chileense muzikanten als Marco Aldana, Christian Crisosto en Roberto Lecaros.
In 2002 trok hij naar België om te studeren aan de conservatoria van Antwerpen en Gent, bij Bart Defoort, Ben Sluijs en Dieter Limbourg. Ook volgde hij masterclasses bij David Liebman, Gary Peacock, Mark Turner, François Louis, Michael Brecker, en Jerry Bergonzi. Marcelo ontwikkelde door de jaren heen een volwassen, vol en smeuïg geluid op de tenorsaxofoon en trekt aardig van leer op de sopraansax.
Moncada speelde op bekende festivals als Jazz Montreux, 0110 concerts, Mano Mundo, Pole Pole, en Sfinks festival. Op Jazz Montreux won hij in 2003 de eerste prijs in de categorie ‘World music’ met de groep Proyección Latina. Verder is hij de leider van vier jazzprojecten: Trio Cachai, Marcelo Moncada Space Quartet, Marcelo Moncada Quartet en MM Octet.

Gitarist Koenraad Ecker startte op zijn zesde met cello. Op zijn 16de ontdekte hij de gitaar en twee jaar later (2004) startte hij zijn studies jazz gitaar in het conservatorium van Leuven. Hij studeerde er met Peter Hertmans, Pierre Van Dormael en Dré Pallemaerts. Samen met Robin Verheyen combineert hij in zijn eigen band Sun Ship invloeden uit klassiek, hedendaagse jazz en elektronica.

Rui Salgado speelde vanaf zijn veertiende electrische bas. De contrabas ontdekte hij op zijn eenentwintigste. Dit bracht hem in contact met de jazz waarin hij veel ervaring opdeed. Met zijn eigen kwartet, Bansuri Collective,won hij in 2008 de Brussels Jazz Marathon.

Frederik Meulyzer startte met de drums op zijn elfde, in zijn thuisstad Antwerpen. Hij studeerde aan de kunsthumaniora waar o.a. Koen Lieckens en Bart Defoort hem in de jazz introduceerden. Aan het conservatorium van Antwerpen volgde hij lessen bij Jan De Haas en Martijn Vink. In 2007 studeerde Frederik af bij Dré Pallemaerts aan het Lemmensinstituut te Leuven. Nu speelt Frederik in verschillende jazzbands: in maart 2009 was hij nog bij JazzLab Series te beleven met Hamster axis of the one-click Panther, Bansure Collectif, Marcelo Moncada Space quartet, Slevensnevels, enz…