Rêve d’Eléphant

Rêve d’Eléphant is een muzikale ark die de hele wereld bevaart. Een Arkestra waarin heel uiteenlopende genres en Europese en niet-Europese motieven hun thuis vinden. In hun muziek, die vooral aan de creatieve breinen van Michel Debrulle en Michel Massot is ontsproten, staan ritmes centraal; hecht, nauw aangesloten, maar verbazend helder en zorgvuldig gearticuleerd door percussionisten én blazers. De grenzen tussen ritmiek, harmonie en melodie vervagen in het solide samenspel dat het waarmerk is geworden van Rêve d’Eléphant.

Pierre Bernard: fluit
Alain Vankenhove (F): trompet, bugel
Michel Massot: tuba, trombone, zang
Benoist Eil (F): gitaar, banjo
Etienne Plumer: tablas, drums, percussie
Stephan Pougin: bodhran, tupan, conga’s, derbouka, drums
Michel Debrulle: drums, grote trom van Binche

Dit eigenzinnige septet bewandelt al jarenlang een geheel eigen koers. Op het eerste zicht lijkt dit orkest een bende individualisten die elk hun eigen parcours bewandelen, maar wonderwel arriveren ze steeds samen op dezelfde plek. Stel het je voor: een batterij van drie percussionisten slaat de maat en toont hun compagnons de weg. De tuba gromt, zucht en besnuffelt het traject. Fluit, trompet en gitaar omcirkelen hen plagerig. Zo zet deze karavaan zich langzaam op weg naar het muzikale land waar olifanten dromen. Afrika is nooit ver weg.

Het ensemble, dat door de jaren heen in verschillende bezettingen op de podia verscheen, staat onder leiding van de Luikse percussionist Michel Debrulle, die we kennen vanuit onder meer Trio Bravo, Trio Grande, La Grande Formation en de Franse big band Tous Dehors, groepen waarin ook Michel Massot actief is.

Michel Massot gaf de vaak als ouderwets ervaren tuba terug haar rechtmatige plaats in de Belgische jazz. Afgelopen seizoen charmeerde hij nog ons publiek tijdens een JazzLab Series tournee met het trio Massot Florizoone Horbaczewski. Hij concerteerde daarnaast ook met Louis Sclavis, Han Bennink, Evan Parker, Kenny Wheeler, Rabih Abou Khalil en tal van anderen. Hij doceert vrije improvisatie aan het Conservatorium van Luik.

Fluitist Pierre Bernard is vaak actief in verscheidene hedendaags-klassieke ensembles maar heeft ook affiniteiten met de jazz. Hij speelde met o.m. KD’s Basement Party, Octurn of Aka Moon.

Stephan Pougin is een zeer eclectische muzikant die je evengoed in de rangen van renaissanceorkest Cetra D’Orfeo of het barokensemble Les Agréments kan vinden als in het jazzkwartet van Steve Houben en van Jacques Pirotton.

De Franse gitarist Benoist Eil en drummer van Koreaanse origine Etienne Plumer zijn twee spitsbroeders die samen een hecht samenspel hebben ontwikkeld in groepen als Animus Anima (in januari 2009 nog op tournee met JazzLab Series) en Tomassenko.

Trompettist Alain Vankenhove uit Frankrijk vervolledigt de nieuwe line-up van Rêve d’éléphant Orchestra, een wonderlijk en beetje bizar orkest dat langzaamaan een instituut van de Belgische jazz genoemd mag worden.