Badenhorst – Ploug – Pettersen

Badenhorst, Ploug en Pettersen combineren hedendaagse kamermuziek, elektronica en jazz. Zangeres Pettersen haalt bovendien inspiratie uit een veelheid van vocale folktradities die gaan van keelzangen van de Inuit, Noorse volksliederen tot de griots van West-Afrika. De ongebruikelijke muziek van dit trio is delicaat en straalt de rust uit van eindeloze sneeuwlandschappen van Scandinavië.

Dit internationale trio bestaat uit de Belgische klarinettist/saxofonist Joachim Badenhorst, de Deense gitarist Mikkel Ploug en de Noorse zangeres/saxofoniste Sissel Vera Pettersen. Stuk voor stuk zijn deze drie ook internationaal bekende namen. Badenhorst maakt deel uit van het trio van de Nederlandse drummer Han Bennink; Pettersen tourt met jazzlegende Chick Corea en Ploug speelt vaak samen met de Amerikaanse saxofonist Mark Turner.

In trio maken ze fragiele en minimalistische muziek. Op de eerste plaats houden ze van een loepzuivere en eenvoudige melodie. Hun smaakvolle improvisaties oefenen een hypnotische aantrekkingskracht uit op zelfs de meest achteloze luisteraar. Live staat dit trio voor geduldige en hartstochtelijke concerten waar je je volledig in verliest.

In 2009 verscheen op het kwaliteitsvolle Songlines label hun eerste cd. Die kreeg niet toevallig de titel Equilibrium mee. Het evenwicht dat ze samen vonden, wortelt in de kristallijnen Scandinavische jazz. Menig recensent plaatste de plaat in hun persoonlijke top tien van 2009.

Joachim Badenhorst: klarinet en saxofoon
Mikkel Ploug (Denemarken): gitaren
Sissel Vera Pettersen (Noorwegen): zang, saxofoon en live elektronica

Mikkel Ploug maakt in Europa naam met zijn eigen Mikkel Ploug Group. In Kopenhagen leerde hij Sissel Vera Pettersen kennen. Deze Noorse nimf vond in de Deense hoofdstad een nieuwe thuis. Ze wordt er terecht als grote jonge jazzbelofte geprezen. Joachim Badenhorst verdeelt zijn tijd tussen België en New York. Zijn zin voor avontuur wordt slechts geëvenaard door zijn innemende verteltrant en beeldschone toon. Hij speelt met de coole lichtheid van een jonge Lee Konitz en deelt zijn melodieuze genie met zijn leermeester Michael Moore. Hij maakt deel uit van het Han Bennink Trio, van de improviserende Ijslandse folkgroep Mógil, en vormt met bassist Brice Soniano een poëtisch duo als Rawfishboys. Later dit seizoen kan je Joachim opnieuw horen tijdens de tournee van de Christian Mendoza Group.

Voor de concerten op 28 en 29 oktober, in Kortrijk en Maastricht, zal Sissel Vera Pettersen vervangen worden door Theo Bleckmann. Deze veelzijdige zanger en componist is een van de huis-artiesten op het befaamde Duitse Winter&Winter label waarvoor hij een tiental cd’s opnam als leider. Hij werkte samen met artiesten als John Zorn, Sheila Jordan, Philip Glass, Fumio Yasuda en Laurie Anderson. Hij heeft een duo met gitarist Ben Monder (verschillende cd’s op Songlines), een duo met drummer John Hollenbeck en speelt in John Hollenbecks Large Ensemble. Daarnaast was hij jarenlang lid van Meredith Monks groep. Dit jaar werd hij genomineerd voor een Grammy Award en ontving hij de Duitse ECHO Jazzprijs.
www.theobleckmann.com

Geen Evenementen