The Chris Joris Experience

Percussionist en componist Chris Joris behoort tot de meest vooraanstaande Belgische musici, in eender welk genre. Voor er van wereldmuziek sprake was, experimenteerde hij al met een fusie van etnische muziek en jazz. In zijn nieuwe Experience vallen vooral Frank Vaganée en trompettist Nico Schepers op. Beiden behoren tot de sterkhouders van het Brussels Jazz Orchestra.

Percussionist en componist Chris Joris behoort tot de meest vooraanstaande Belgische musici, in eender welk genre. Voor er van wereldmuziek sprake was, experimenteerde hij al met een fusie van etnische muziek en jazz.

De laatste jaren was Joris op zijn concerten telkens vergezeld van buitenlandse gasten, zoals de saxofonisten Eric Person en Marcus Strickland, tubaïst Bob Stewart, tamaspeler Baba Sissoko en bassist Reggie Washington. Ditmaal komt hij met een Belgische groep – en wat voor één!

Frank Vaganée: altsax, sopraansax
Nico Schepers: trompet
Free Desmyter: piano
Axel Gilain: contrabas
Chris Joris: drums, percussie

Enige tijd geleden besliste Chris Joris zijn Experience, een groep die hij in 1997 oprichtte, nieuw leven in te blazen, zij het met een grotendeels gewijzigde line-up. Vooral de frontlinie valt op, bestaande uit alt- en sopraansaxofonist Frank Vaganée en trompettist Nico Schepers. Beiden behoren tot de sterkhouders van het Brussels Jazz Orchestra en leunen veel meer bij de hardboptraditie aan dan eender welke andere combinatie waarmee Chris Joris de afgelopen jaren werkte. The New Chris Joris Experience belooft een krachtig ensemble te worden. Op het programma van de band staan een aantal nieuwe composities van Chris Joris, naast stukken die hij schreef voor zijn twee vorige W.E.R.F.-cd’s (Out of the Night, 2003 en Rainbow Country, 2006) en enkele jazz standards. In de zomer van 2010 bracht deze groep Marie’s Momentum uit, een cd die werd ontvangen als de sterkste die Joris in zijn lange loopbaan afleverde.

Naast Vaganée en Schepers maken twee musici met wie Chris Joris vaker werkt, deel uit van het kwintet. Pianist Free Desmyter oogst veel lof met zijn eigen kwartet of maakt eigentijdse wereldmuziek met Ahoar, een Irakees-Duits-Belgisch ensemble.

Axel Gilain studeerde improvisatie bij Fabrizio Cassol en aan het conservatorium van Luik bij Garrett List. Vandaag speelt hij contrabas bij diverse groepen zoals het kwintet van Melanie de Biasio, het kwartet van Antoine Prawerman of bij Bender Banjax.

Marie’s Momentum [..] hoort bij de sterkste albums die Chris Joris in zijn lange loopbaan maakte. Goed gedoseerd wisselt hij sterke melodieën en strak gecomponeerde stukken af met sfeervolle en mijmerende passages.” (…) “Joris, de man die op alles slaat en ritselt wat hij tegenkomt, toont zich vooral een boeiend componist en bandleider. Hij speelt de nieuwkomers in zijn band, saxofonist Frank Vaganée en trompettist Nico Schepers, sluw uit in prachtig ensemblespel en laat ze sprekend soleren.” (…) “Een Afrikaans parfum hangt rond de muziek, zonder dat de Afrikaanse kleuren en ritmes te opdringerig worden. Een knap album.” (***)
Karel Van Keymeulen, De Standaard, p.28 (28.08.2010)