Nicolas Kummert – Voices

In de funky band GrooveTHing is saxofonist Nicolas Kummert de rechterhand van Jef Neve. Met Voices presenteert hij zijn eigen grensverleggende ensemble. Fusion, chanson, pop en jazz wisselen elkaar in hoog tempo af. Centraal staat de stem. Bezwerende melodieën en ritmes herinneren ons er aan dat in de wonderlijke wereld van Kummert het mysterieuze en primitieve Afrika nooit ver weg is. Het maakt van Voices de meest spectaculaire cross-over band uit België sinds het powertrio Aka Moon.

’”A dream come true! Bringing together these fantastic musicians and having them play and sing my music!” – Nicolas Kummert

Centraal in Voices staat – u raadt het al – de menselijke stem. En wat voor stemmen! Nicolas Kummert, Hervé Samb en Nicolas Thys zingen zelf tijdens de meeste stukken. Of ze reciteren teksten van bijvoorbeeld Jacques Prévert. Het maakt hun muziek tegelijk spannend en verrassend toegankelijk.

In 2003 ontving de toen 24-jarige Nicolas Kummert de Django d’Or voor Jong Talent. Hij heeft jazz door de aderen stromen. Kummert speelt saxofoon met de fluwelen kracht van een Joe Lovano, en hij zingt met het breekbare timbre van een jonge Chet Baker. De Amerikaanse pianist Brad Mehldau schreef in de liner notes van de cd 02 van het Alexi Tuomarila Quartet:”...there’s often a wonderful gentleness to Nicolas Kummert’s playing that really suits the music…He has a strong identity as a player

Nicolas Kummert saxofoon, zang
Hervé Samb (Senegal) gitaar, zang
Nicolas Thys contrabas, zang
Alexi Tuomarila (Finland) piano
Lionel Beuvens drums

Nu, zeven jaar later, verdeelt deze prille dertiger zijn tijd tussen Brussel en Parijs en duikt hij op in een brede waaier van internationale groepen. Hij trekt de wereld rond en stond al in meer dan dertig landen op het podium. Met jazzbands, natuurlijk, maar ook met dj’s of met Afrikaanse zangers als Manu Dibango of Keziah Jones. Centraal in zijn muzikale carrière staat de onophoudelijke drang om te blijven experimenteren. Zo is ook zijn nieuwste droomproject – “Nicolas Kummert – Voices” – ontstaan. Met Voices combineert hij de improvisaties van jazz met Afrikaanse grooves, funk en dub. Deze groep speelt hoofdzakelijk Kummerts eigen composities en maakt hier en daar ruimte voor eigenzinnige covers van Salif Keita, The Carpenters (Close To You) en maakt zelfs regelrechte reggae van Thelonious Monk (Monk’s Dream).

De andere ‘voices’ zijn ondertussen allemaal internationaal bekende namen. Neem nu pianist Alexi Tuomarila, bijvoorbeeld. Die stapelt de jazzprijzen op zoals andere mensen postzegels verzamelen. Met het uitmuntende Quintet van de beroemde Poolse trompettist Tomasz Stanko trekt hij de hele wereld rond om hun nieuwe ECM cd te promoten.

Of neem Nicolas Thys. Sinds zijn terugkeer van een geslaagd New Yorks avontuur, gaat iedereen plat voor deze bassist. Hij speelt in bands van en met Toots Thielemans, Kris Defoort, Bill Carrothers, Dré Pallemaerts, … Samen met Kummert kon je Thys vorig seizoen nog zien spelen in de band van drummer Yves Peeters. En in april verscheen het debuut van Groove Thing waarin beide heren aan de zijde van Jef Neve spelen.

Hervé Samb is een gitarist met Senegalese roots die de traditionele ritmes en timbres van zijn thuisland niet van zich af kan schudden. Samb is 28 jaar en vormt al meer dan twintig jaar een onafscheidelijk duo met zijn gitaar. Namen als David Murray en zijn World Saxophone Quartet, Meshell Ndegeocello of de betreurde Pierre Van Dormael maakten al gretig gebruik van zijn buitengewone muzikale talent.

Lionel Beuvens is alomtegenwoordig. Op korte tijd werd deze drummer “incontournable”, zoals onze Franstalige vrienden zo mooi zeggen. Alleen al met JazzLab Series stond hij al op het podium in de groepen van pianist Sabin Todorov, saxofonist Steven Delannoye, gitarist Peter Hertmans, bij Artet, Alien Bytesize, en dit seizoen kan je hem ook nog aan het werk zien bij de JazzLab Ladies en het trio van Eve Beuvens. Gelukkig is, waar het Lionel Beuvens betreft, kwantiteit ook synoniem aan kwaliteit.

Geen Evenementen