Ben Sluijs – Erik Vermeulen

Twee onbetwiste topmuzikanten van de Belgische jazz spelen zij aan zij in een onvergelijkelijk duo.
Meer dan vijftien jaar, zo lang spelen Vermeulen en Sluijs al samen in tal van combinaties. Lang genoeg om elkaar telepathisch aan te voelen. In duo ademen ze dan ook als één individu. In 2010 verscheen hun cd Parity op het WERF-label. Het was hun tweede album na het wondermooie Stones uit 2001. Daarop horen we fragiele en verstilde muziek van twee uiterst verfijnde muzikanten. De puntgave interactie tussen beiden zuigt de luisteraar mee in een wereld van gestileerde melancholie, intimiteit en gracieuze klasse. Live speelt het duo ook vaak meer extravert en vanuit de intuïtie. Dan vertolken ze, naast eigen composities, ook Thelonious Monk bijvoorbeeld; klassiekers die goed durven te swingen.

Erik Vermeulen: Piano
Ben Sluijs: Altsaxofoon

“Op Parity omarmt de piano van Vermeulen de gepolijste saxofoonsound van Sluijs en geeft er dramatische wendingen aan. In sommige uitgesponnen stukken duwt de piano de saxofoon zachtjes vooruit en neemt dan de teugels over. Ben Sluijs schaaft al jaren aan zijn saxofoonklank. Hoe mooi en sprekend die is, hoor je in de intro van het titelnummer.”
(Karel Van Keymeulen in de Standaard)

Onder de schijnbare rust die ze uitstralen broeit heel veel, als gloeiende kooltjes onder een aslaag. Sluijs speelt daarbij subtiel met zijn minimale vibrato, waardoor zijn saxofoon soms als een accordeon klinkt in de zich langzaam ontvouwende melodieën. Vermeulen bedenkt spannende akkoordliggingen, die het midden houden tussen Bill Evans en Mal Waldron.” (Herman te Loo voor Jazzflits.nl)

“(…) Ben Sluijs en Erik Vermeulen (hebben) een prachtprestatie geleverd, die de rijkdom van improvisatie, diepgaand meesterschap en een grondige kennis van de jazzhistorie tegelijk samenvat.
(Rinus van der Heijden voor jazzenzo.nl)

Jazzcriticus Frank Bergerot bekroonde Parity ook met een “Choc”, de hoogste waardering, in het Franse Jazz Magazine.