Ivan Paduart Quintet

Sinds Ivan Paduart debuteerde met zijn jazz-fusion groep Aftertouch, is hij een graag geziene gast op de Europese podia. Als pianist en componist ontwikkelde hij snel een zeer herkenbare eigen stijl die bewondering wekt bij talloze topmusici.
Daaruit vloeide intensieve samenwerking voort met o.a. Richard Galliano, Toots Thielemans, Philip Catherine, Bert Joris, Dré Pallemaerts, Claude Nougaro, Rick Margitza, Deborah Brown en met nog vele andere musici waarmee hij de laatste jaren optrad en cd’s opnam.
Nu treedt hij aan met een nieuw kwintet dat het beste uit noord en zuid combineert, met saxofonist Jeroen Van Herzeele, trompettist Carlo Nardozza, bassist Philippe Aerts en de Nederlandse drummer Joost Van Schaik.

Paduart probeert naar eigen zeggen aan zijn composities zoveel mogelijk de eeuwigheid van de grote standards te verlenen. Hij geeft de voorkeur aan lyrische, haast meezingbare thema’s, en kadert die in een rijkelijke, inventief uitgewerkte harmonie.

Ivan Paduart Piano
Jeroen Van Herzeele Tenorsaxofoon
Carlo Nardozza Trompet
Philippe Aerts Contrabas
Joost Van Schaik Drums

Hij kiest niet voor stijloefeningen, noch voor gratuite effecten, noch voor ‘muziek voor musici’. Hij wil alleen maar, zonder pretentie, de ziel van de luisteraar raken en dit via de kortste weg, de melodie. Met de hulp van zijn kompanen Philippe Aerts (Bert Joris Quartet, …) en Joost van Schaik (Philip Cathérine Trio…) waar hij sinds vele jaren mee speelt, probeert hij veeleer te ontroeren dan indruk te maken.
De meeste albums van Ivan Paduart werden gemaakt in triobezetting waaraan een gastsolist wordt toegevoegd. Maar voor JazzLab Series gaat deze Waalse pianist de baan op met een nieuw en op-en-top Belgisch kwintet. Het is het logische vervolg op de live dubbel-cd “A Night at the Music Village” (Jazz’n Pulz – 2003). De composities, voor het grootste deel van de hand van Paduart zelf, zijn tegelijk energiek en lyrisch en ontwijken op meesterlijke wijze de valkuilen van stuurloos experiment.
Met een frontline die bestaat uit saxofonist Jeroen Van Herzeele en de jonge Limburgse trompettist Carlo Nardozza belooft dit een zeer bijzondere (her-)ontdekking te worden.

“Ivan Paduart wist in korte tijd door te dringen tot de Europese top van jazzpianisten. Bijzonder aan Paduart is dat hij het beste van twee werelden verenigt. Amerika en Europa. In zijn romantische manier van spelen klinken de echoes van zijn voorbeelden. Van Bill Evans en Fred Hersch tot klassieke impressionisten als Claude Debussy en Maurice Ravel…”Onstage magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.