Nathan Daems Quintet

Het Nathan Daems Quintet werd vorig jaar de winnaar van de wedstrijd Jong Jazztalent Gent. Wie er toen al bij was, kon hun overwinning niet echt verrassend noemen. Ok, hier geen grootse gebaren, geen buitenproportionele ambities, maar ook geen uitgemolken formules of jazz voor brave burgers. En wie vorig seizoen de unaniem bejubelde tournee van De Beren Gieren meemaakte, weet dat het Nathan Daems Quintet met pianist Fulco Ottervanger en drummer Simon Segers toptalent in huis heeft.

Nathan Daems Quintet combineert de lyriek van de klassieke muziek, het vuurwerk van de bop, de intensiteit van de avant-garde en laat zich graag inspireren door Joe Henderson, Wayne Shorter en McCoy Tyner. Maar wij onthouden vooral dit: ze spelen héél erg goed!

Nathan Daems Tenor- en sopraansaxofoon
Bart Vervaeck Elektrische gitaar
Fulco Ottervanger Piano
Sebastiaan Gommeren Contrabas
Simon Segers Drums

De muzikanten leerde elkaar kennen tijdens hun studies aan het Hogeschool Gent Conservatorium en de band zag het levenslicht in het najaar van 2007. Ze spelen hoofdzakelijk werk van leider Nathan Daems, aangevuld met enkele stukken van pianist Fulco Ottervanger. Hun composities zijn meteen één van de grootste troeven van het Nathan Daems Quintet. Ze verraden een heel brede muzikale interesse maar hebben toch altijd een heel persoonlijk en origineel karakter. Nathan en Fulco zijn allebei erg gepassioneerd door modale harmonieën die heel open en kleurrijk klinken. Nathan speelt bovendien in verschillende zigeuner- en Balkanformaties en is zelfs in Indische klassieke muziek geïnteresseerd. Daardoor waaien er ook vanuit het Oosten heel wat invloeden over. Gitarist Bart Vervaeck kennen we ook van de Django tributeband met Koen de Cauter en Fapy Lafertin, maar laat zich voor dit kwintet meer inspireren door Marc Ribot. Als geheel klinkt de groep nu eens warm, dromerig en melancholisch, dan weer energiek en opzwepend.
Maar niet alleen hun composities maken van het Nathan Daems Quintet zo’n uitzonderlijke band. Bovenal zijn ze een uitzonderlijk hecht spelende groep jonge musici. Toegegeven – dat de paden van Fulco Ottervanger en drummer Simon Segers zich wel vaker kruisen, helpt zeker. Ze spelen ook samen in het pianotrio De Beren Gieren (winnaars van Jong Jazztalent 2009) en in de jazzy rockformatie Marvelas Something. Beiden buiten ze de mogelijkheden die hun wederzijdse vertrouwen hun biedt, optimaal uit. Fulco heeft bovendien een uiterst charmante speelstijl en bedient zich bewust van de jazzpianoliteratuur, met echo’s van Thelonious Monk en Herbie Nichols. Maar hij heeft ook een zeer persoonlijk verhaal dat hij op boeiende manier weet te vertellen. Gitarist Bart Vervaeck gaat in zijn soli vaak een heel andere weg uit dan de pianist, maar beiden zijn complementair in een band waarin “les extrêmes se touchent”. Nathan Daems doet met zijn ongedwongen speelstijl en aftastende, maar warme sound meermaals aan Joe Henderson denken.

Dit jaar verschijnt ook “Praten Dialect”, de eerste officiële cd van het kwintet, op het W.E.R.F.-label.

Geen Evenementen