Toine Thys Organ Trio

In dit trio trakteert saxofonist Toine Thys (jawel, de broer van bassist Nicolas Thys…) ons op energieke en intense concerten.

Bijgestaan door de Nederlandse organist Arno Krijger en de talentvolle drummer Joost van Schaik speelt Thys met dit heerlijk ouderwets klinkend Hammond B3-orgeltrio versies van een aantal bekende standards, aangevuld met composities van Toine zelf.


Arno Krijger is één van de zeldzame muzikanten die nog met het grote en übercoole Hammondorgel overweg kan. Hij speelt er letterlijk met handen en voeten op: de melodieën op de toetsen en met de voeten speelt hij begeleiding op de baspedalen. Het herinnert onmiddellijk aan illustere organisten als Larry Young of Jimmy Smith. Voor pure nostalgie is echter weinig plaats in dit trio, want de drie muzikanten staan met beide voeten stevig in de hedendaagse muziek. Denk maar aan Thys’ vorige bands Rackham of Take the Duck, projecten waarin hij meer dan eens flirtte met de rockmuziek.

Toine Thys tenor- en sopraansaxofoon , basklarinet
Arno Krijger hammondorgel B-III
Joost van Schaik drums

De grandioze toon van het Hammondorgel vermengt zich perfect met de elegante en narratieve improvisaties van de tenorsax en basklarinet van Toine Thys. Deze twee muzikanten begrijpen elkaar, dat is overduidelijk. Joost van Schaik, de drummer van Philip Cathérine, Bert Joris of Toots Thielemans, aarzelt niet om tussenbeiden te komen en zijn twee collega’s stevig van repliek te dienen.

Eind 2010 bracht het trio de debuutcd “The End of Certainty” uit, die werd gepresenteerd voor een tweemaal uitverkochte Sounds Jazzclub in Brussel. De cd werd ontvangen op laaiend enthousiaste recensies in binnen- en buitenland.
Het titelstuk verwijst naar de eindeloze honger van Toine Thys naar nieuwe klanken, nieuwe ervaringen. Of in zijn eigen woorden: “Mijn streefdoel is om elke dag opnieuw de schoonheid in alles te ontdekken. Als artiest is het mijn rol die schoonheid aan het publiek te tonen.”
Hou dus je ogen en oren open en laat jezelf verrassen door het Toine Thys Organ Trio.

“Arno Krijger heeft het Hammondorgel tot z’n lievelingsinstrument gemaakt : zijn levendige techniek en groove zetten de toon binnen het trio. Joost Van Schaik zet het publiek in vuur en vlam door z’n explosief spel en Toine Thys speelt zowel de sopraansax ( “All or nothing at All”) als tenor (“Airegin, op een supersnel tempo) of basklarinet ( een wonderlijke “Body and Soul”, veel “vrouwelijker” dan de traditioneel meer robuuste versies.) Eigen composities worden afgewisseldf met herwerkte standards en leveren het bewijs dat deze formatie in een perfecte wisselwerking werkt.”
J-P Goffin, Vers l’Avenir, 2010

“Op ‘The End of Certainty’ staan menig swingende, intelligente improvisaties verzameld, met een sterk gevoel voor melancholie waar Krijger dankbaar op inspeelt.” kwadratuur.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.