Vaganée – del Ferro Group

Door zijn werkzaamheden als artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra, zou je bijna vergeten dat altsaxofonist Frank Vaganée ook in kleinere bezetting kan schitteren. Dat bewees hij vorig jaar bij JazzLab Series nog in de Chris Joris Experience. Nu is er de terugkeer van die legendarische groep rond hem en de Nederlandse pianist Mike del Ferro. In de jaren negentig van de vorige eeuw was de Vaganée – del Ferro Group hét meest succesvolle jazzkwartet in de Benelux. Nu dit kwartet uit haar as herrezen is, zijn hun concerten ware masterclasses in de kunst van het improviseren geworden.

Meer dan tien jaar geleden maakte de Vaganée – del Ferro Group gedurende haar vierjarige bestaan twee klassieke albums (“Introducing” en “Live”) en gaven ze in totaal 125 optredens. In tussentijd heeft Frank Vaganée van het Brussels Jazz Orchestra een bigband van wereldniveau gemaakt en nam de internationale solocarrière van Mike del Ferro een hoge vlucht na zijn project “Opera meets jazz”. Beide muzikanten hadden het steeds moeilijker om hun drukke agenda’s op elkaar af te stemmen. Maar de sterke behoefte om met elkaar te musiceren bleef, naar eigen zeggen, steeds bestaan. Nu hebben ze eindelijk besloten om opnieuw samen op tournee te gaan. Ze maken ook een nieuwe cd die tijdens deze tournee gepresenteerd zal worden.

Frank Vaganée Altsaxofoon
Mike del Ferro Piano
Jos Machtel Contrabas
Jens Düppe drums

Jazzjournalist Jules Anthonissen wist destijds al dat de combinatie van deze twee topmuzikanten wel héél bijzonder uitpakte: “Alles klinkt ongekunsteld en echt”, schreef hij. “Vaganée is een duivelskunstenaar: hij beheerst z’n instrument volledig en musiceert soms als losgeslagen. Toch heeft hij zijn verbeelding stevig onder controle. Ook del Ferro is meesterlijk op zijn klavier.”

Jarenlange ervaring heeft van dit duo leerling-tovenaars echte grootmeesters gemaakt. Vaganée bezit een zeldzaam zilveren toon op altsax, die vaak doet terugdenken aan jazzlegendes als Art Pepper of Lee Konitz. Maar zoals elke saxofonist na John Coltrane, kan hij het instrument ook overblazen in schrille flageoletten en losbarsten in hevig emotionele passages.
Ook Mike del Ferro is een ongehoord veelzijdige muzikant. Als telg uit een muzikale familie (vader Len del Ferro was operazanger) kwam hij van jongsbeen af in contact met een heel brede waaier aan muzikale invloeden. Nog steeds staat zijn carrière in het teken van de muzikale ontdekkingen die hij overal ter wereld blijft doen. Hij trad op in 89 landen, waar het podium deelde met muzikanten als Toots Thielemans, Jack DeJohnette, Oscar Castro Neves, Deborah Brown, Erik Truffaz, Richard Galliano, Thijs van Leer, Harold Land, Jan Akkerman of Norma Winstone. Zijn discografie behelst alles van dixieland tot salsa.
De combinatie van beide heren staat voor het beste wat jazzimprovisatie in onze contreien te bieden heeft. In combinatie met de ritmesectie van Jos Machtel en Jens Düppe, zal de del Ferro-Vaganée Group met verstomming slaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.