Manuel Hermia Trio

Manuel Hermia, wereldburger en uiterst getalenteerde saxofonist-fluitist, komt ons verbazen met zijn Rajazz, een muzikaal en filosofisch concept waar hij de ruimte tussen Indische raga en jazz exploreert.

Afwisseling genoeg op dit mooie schijfje van het Manuel Hermia Trio dat mede dankzij een fantastische ritmesectie regelmatig voor spektakel zorgt. ‘Long Tales and Short Stories’ is een plaatje zoals er niet veel worden gemaakt in dit land. Eigenwijs, gedurfd en bovendien ook geslaagd.

Kwadratuur.be

Met dit nieuwe trio neemt Manuel Hermia je mee in een wereld die zowel geworteld is in de jazztraditie maar ook open staat voor andere invloeden. Zijn muziek klinkt modern en soms risicovol, maar blijft toegankelijk. Het trio brengt een aantal composities gebaseerd op het principe van de “Rajazz” met gezochte harmonieën en een mengsel van kleurschakeringen die het unieke karakter ervan uitmaken. Andere werken omvatten een scala aan emoties gaande van het zachtste en het diepste gevoel naar het meest waanzinnige en het dolste.

Het Manuel Hermia Trio is een modern driemanschap dat gaat voor de groove maar ook voor de melodieën en eert de vrijbuitermuziek die de jazz altijd al geweest is.

Manuel Hermia alt-, sopraan-, tenorsaxofoon, bansuri fluit
Manolo Cabras (IT) contrabas
João Lobo (PT) drums

Als improvisator, componist en verkenner van muziek van over de hele wereld, heeft Manu zijn persoonlijke projecten tegelijkertijd in diverse richtingen ontwikkeld: in de jazz met het Manuel Hermia Quartet, met de groep Slang, en met de Indische fluit deze keer, met ‘Le Murmure de l’Orient’. Hij speelde met talrijke artiesten uit diverse culturen, zoals Mamady Keita (Guinea), Dhruba Ghosh (Indië), Joao Braga (Brazilië), Dobet Gnahoré (Ivoorkust) en Purbayan Satterjee (Indië).

Hermia werd met zijn gloednieuwe trio en bijhorende cd ‘Long Tales and Short Stories’ (IGLOO) bekroond met de 2011 Octave Music in de categorie jazz, en maakte een opmerkelijke passage op de laatste Belgian Jazz Meeting. De Portugees-Italiaanse tandem van João Lobo op drums en Manolo Cabras op contrabas is een schot in de roos, zeker in de vrijere composities als ‘Deedop’ en ‘Rajazz#1’. Hermia wisselt tussen verschillende saxofoons en fluiten, waaronder ook de Indische bansuri. Maar ook in de composities zelf ligt een mooie balans tussen stukken met een duidelijke uitgewerkte structuur en vrijer werk.

ism Les Lundis d’Hortense ihkv Jazz Tour