Octurn ‘Songbook of Changes’

Octurn is onvoorspelbaar, behalve dan voor de constante kwaliteit van hun muziek. Al meer dan 10 jaar tekent de band zijn eigen muzikale landschap uit door de verscheiden aanpak van hun eigen composities. In kwartet met Dré Pallemaerts op drums, krijgen we opnieuw een andere invalshoek te horen.

 

Van in zijn begindagen brengt Octurn krachtige en unieke muziek die niet zo maar in een hokje te steken is. Het is complexe muziek die de traditie van de geschreven partituur en de improvisatie respecteert en tegelijk de grenzen ervan aftast. Aziatische klanken en electronica zijn nooit ver weg in het orchestrale tapijt dat de solist ondersteunt.

Bo Van der Werf baritonsaxofoon
Jozef Dumoulin keys, electronica
Fabian Fiorini piano
Dré Pallemaerts drums

Voor JazzLab Series tourt Octurn als kwartet, zoals steeds onder leiding van Bo Van der Werf, die ongeveer alle werken voor de band schreef. Je vindt hem ook terug in Jozef Dumoulin’s project LIDLBOJ, en als baritonsaxofonist bij het Brussels Jazz Orchestra. Verder componeert Bo voor film, dansvoorstellingen en hedendaagse klassieke ensembles.

Met Jozef Dumoulin op keys en Fabian Fiorini op piano krijgen we meteen een bevreemdende bezetting. De twee toetsenisten hebben een heel verschillende achtergrond. Dumoulin is sinds 2001 zeer actief met Rhodes en electronica bezig, zowel bij Octurn als in zijn eigen projecten waaronder zijn trio met bassist Trevor Dunn en drummer Eric Thielemans. Fiorini heeft een zeer brede achtergrond die reikt van de westerse kunstmuziektraditie en de improvisatie tot de etnische muziek. Hij werkte met zeer uiteenlopende muzikanten samen zoals Garrett List en Fabrizio Cassol.

Drummer Dré Pallemaerts speelt nu reeds enkele jaren bij Octurn. In 2007 bracht hij een eigen album uit, ‘Pan Harmonie’ met saxofonist Mark Turner en trompettist Stéphan Belmondo, dat zeer goed onthaald werd. Met Bart De Nolf en Andy Sheppard tourde hij in januari 2010 nog bij JazzLab Series.

De laatste release van Octurn, ‘7eyes’, dateert alweer van 2009. Na de tournee bij JazzLab Series zal er een nieuwe cd verschijnen, getiteld ‘Songbook of Changes’.

Octurn was altijd al haantje de voorste als het ging om grensoverschrijdende muziekjes. De toekomst zal uitwijzen of dit de bebop of de free van ons tijdperk is maar wie dit links gaat liggen, begaat toch een grote fout.

Georges Tonla Briquet in Jazzmozaiëk,dec 2009

Octurn bewijst dat complexe muziek en emotionele uitleving perfect hand in hand kunnen gaan. Voor wie van wat moeilijkere, spannende jazz houdt, is dit een absolute aanrader.

Pieter Van den Brande, Kwadratuur.be