Too Noisy Fish

‘Rebels, baldadig, boud en poëtisch. Too Noisy Fish levert met ‘Fast Easy Sick’ een van de strafste platen af van het jaar.’ Dit nieuwe pianotrio heeft al heel wat kilometers in de benen als ritmesectie van Flat Earth Society, maar evengoed verdienden deze felle muzikale persoonlijkheden hun sporen bij groepen en muzikanten zo divers als X Legged Sally, Mauro Pawlowski, Jef Neve of Arno. Sinds 2011 ballen ze al hun energie samen in hun eigen trio.

Na verschillende improvisatiesessies met gastmuzikanten als Ben Sluijs en Ellery Eskelin, is het tijd voor deze 3 heren om hun eigen(zinnige) weg uit te stippelen. Peter Vandenberghe, die al heel wat componeerde voor FES, schreef alle composities op hun nieuwe plaat ‘Fast Easy Sick’, en dat hoor je. De humor heeft Too Noisy Fish alvast gemeen met Flat Earth Society. Dit trio is duidelijk een avontuurlijke uitstap van de ‘bigband met een hoek af’. De grensverleggende songs krijgen helemaal body dankzij de meesterlijke bassist Kristof Roseeuw en drummer Teun Verbruggen.

Peter Vandenberghe piano
Kristof Roseeuw contrabas
Teun Verbruggen drums

Bandleader en pianist Peter Vandenberghe vervoegde in 1995 de band X-Legged Sally, van Peter Vermeersch. Zo komt hij ook in Flat Earth Society terecht. Naast Too Noisy Fish zagen we hem al spelen bij Arno, Monsoon, Wim Vandekeybus en Toots Thielemans. Bassist Kristof Roseeuw tourde tourde enkele jaren geleden nog bij JazzLab Series met Moker en meer recent met zijn eigen RadioKukaOrkest, met als gast de New Yorkse tenorsaxofonist Ellery Eskelin. Sinds een jaar of twee is hij ook jazzprogrammator in de Bijloke in Gent.

Verbruggen kennen we natuurlijk van het Jef Neve trio, maar de man doet nog véél meer. Hij wordt wel eens vergeleken met Jim Black, dankzij zijn innovatieve spel en de enorme veelheid aan projecten waar hij bij betrokken is. Denk alleen al aan zijn eigen bands Othin Spake (met Jozef Dumoulin en Mauro Pawlowski), GOWK (met Yannick Peeters, Joachim Badenhorst en Christian Mendoza) en VVG (met Bruno Vansina en Gulli Gudmundsson). Vorig jaar tourde hij bij JazzLab Series nog met Christian Mendoza. Zijn label RatRecords telt ondertussen een 15-tal releases. Ook het album van Too Noisy Fish kreeg hier onderdak. ‘Fast Easy Sick’ is een afwisselde, uitdagende plaat waar ruimte is voor humor, vrije improvisatie en pompende drum ’n bass grooves. Absurde titels als ‘13 Potatoes’ en ‘Curly Wurly, Napoleon’ zijn geen uitzondering.

De rebelse jazz van Too Noisy Fish klinkt altijd fris, nooit intellectueel en lijkt gespeeld te worden door een bataljon muzikanten. Hun onuitputtelijke stroom van ideeën, hun rijke vocabularium en hun hyperkinetische samenspel maken van ‘Fast Easy Sick’ een ruwe diamant die de luisteraar kan blijven slijpen.

Kwadratuur.be

Deze drie virtuozen leveren zelfs met één vinger in de neus nog een zéér fijn staaltje moderne jazz af die laveert tussen nerveus, silly, groovy én rustgevend.

RifRaf

met de steun van