Ragini Trio

Voor wie denkt dat jazz en Indische klassieke muziek weinig met elkaar te maken hebben, is er Ragini Trio om het tegendeel te bewijzen. De verleidelijke Indische melodieën krijgen een pittige jazzy invulling door bad boy Lander Gyselinck en wereldreiziger Nathan Daems. In Marco Bardoscia, bassist van o.a. Pedro Fresu en Enrico Rava, vonden ze een sparring partner van een onwaarschijnlijk niveau. Een nieuw Masada Trio is geboren.

Nathan Daems tenor- en sopraansaxofoon
Marco Bardoscia (IT) contrabas
Lander Gyselinck drums

Een ‘ragini’ is een vrouwelijke toonladder uit de Indische klassieke muziek. Het betekent letterlijk ‘kleur/tint’ en figuurlijk ‘schoonheid/melodie’. Het Ragini Trio hanteert een niet conventionele bezetting om deze Indische “kleuren” te schilderen. De bezetting drums/contrabas/sax is de jazz-tegenhanger van de klassiek Indische formatie tabla/tampura/sitar. Ragini trio wordt aangedreven door technisch en passioneel vuurwerk van drie muzikanten met een sterke muzikale intuïtie. Nathan, Lander en Marco brengen even krachtige als elegante muziek. Oeroud melodisch materiaal wordt geteleporteerd naar een ander continent en een ander tijdsvak waar het onverwacht een heel andere meerwaarde geeft aan het “klassieke” jazztrio. Het opent deuren naar minder platgetreden muzikale trekpleisters met meer uitdaging.

Voor de muzikale blik van Nathan Daems is België te klein. Hij is leider van de groepen Black Flower (Ethiojazz), Nathan Daems Quintet en Bazaar d’Orient (balkan), maar ook sideman bij Antwerp Gipsy Ska Orkestra & Mafiasko Taxi (eclectische Balkan) en Va Fan Fahre (Egyptische/Ethio brass band). Hij tourde reeds van Montréal Jazz Festival tot diep in Siberië. Hij heeft een grote passie voor zigeunermuziek uit de Balkan.
Lander Gyselinck verovert stormenderwijs de Belgische jazzscène. Hij verdeelt zijn tijd over verschillende bands als LABtrio, STUFF en Kris Defoort trio. Hij studeerde een jaar in New York, waar hij o.a. het podium deelde met John Zorn. Hij is de winnaar van de Toots Thielemans Jazz Award in 2010 en de winnaar van de Sabam Youth and Music award in 2012.
Marco Bardoscia speelt in bands met klinkende namen zoals o.a. Paolo Fresu, Ernst Reijseger, Perico Sambeat, Raffaele Casarano, Luca Aquino… Hij is de winnaar  van de Berklee College of Music Award in 2002 en de Jimmy Woode Award voor beste contrabassist (Ronciglione Jazz Festival).

CD Ragini TrioIn april 2013 nam het Ragini Trio haar debuutalbum op dat werd uitgebracht en te koop bij hét Belgische jazz label W.E.R.F. Geruggesteund door JazzLab Series, trekt Ragini Trio met deze debuutplaat langs de Vlaamse concertpodia.

 

Geen Evenementen

Voor de eerste twee concerten van de tournee (in Alsemberg en Aalst) wordt Ragini Trio uitgedaagd om zichzelf in het genre te bewijzen door enkele volbloed Indische muzikanten die in het kader van ‘Europalia India’ het trio komen vervoegen. Madhup Mudgal is één van de bekendste klassieke vocalisten van de huidige generatie in India en zal met de Belgische muzikanten voor een interessante synergie zorgen.

europalia india