Alexandre Cavaliere Manouche Quintet

(c) Jean-Luc Goffinet
(c) Jean-Luc Goffinet

Verhalen over reuzetalenten die als kind ontdekt worden, zijn in het geval van violist Alexandre Cavaliere geenszins van de pot gerukt. Als twaalfjarige bewees violist Alexandre Cavaliere zich op een een virtuose manier in het gipsy swing genre. Anderhalf decennium later toont hij tijdens de tournee van JazzLab Series i.s.m. Djangofolllies dat het intimiderende nalatenschap van Django Reinhardt nog altijd spinglevend is.

Alexandre Cavaliere viool
Walter Gonella gitaar
Manu Bonetti gitaar
Vincent Bruyninckx  piano
Jean-Louis Rassinfosse contrabas

Uitgenodigd voor de festiviteiten rond Django d’Or in Brussel, horen Didier Lockwood en Babik Reinhardt in 1998 een bijzonder talent spelen. Hun verbazing is groot wanneer ze de zaal betreden en zien dat… een 12-jarige jongeman de viool vasthoudt! Ze nodigen hem meteen uit naar Parijs en de carrière van Cavaliere is gestart. Dan gaat het snel. Hij schuimt internationale podia af met de groep van zijn vader en verzamelt een adembenemend lijstje van prestaties: in het Princess Grâce of Monaco theater, aan de zijde van Michel Jonasz in de Olympia, het festival Espoo Jazz in Finland en een concert in New York, op het Django Reinhardt festival Birdland. Interventies op tv en radio zijn schering en inslag.
Trop is teveel, zelfs voor een gedreven jongeman als Cavaliere. Aan het eind van het vorige decennium neemt Alexandre een broodnodige break van een aantal jaren. Nu is hij terug met een band waarin hij de hem zo dierbare Manouche (gypsiejazz in de stijl van Django Reinhardt) vermengt met het bebop idioom. Anno 2015 is Alexandre amper 30 jaar en opnieuw klaar om de wereld te veroveren.

Djangofolllies
Djangofolllies

Voor deze gelegenheid slaat JazzLab Series de handen in elkaar met Djangofolllies, hét jaarlijkse muzikale feest dat de nagedachtenis van Django Reinhardt in onze contreien eert.
Django Reinhardt (°23 januari 1910) wordt door velen beschouwd als de grootste persoonlijkheid die de Europese jazz ooit heeft voortgebracht. Hij heeft iets gedaan wat maar weinigen kunnen: hij was zo groot dat hij op zijn eentje het muziekgenre gipsy swing heeft doen ontstaan. Hij nam elementen uit de toen bestaande jazz, musette en zigeunermuziek en hersmeedde dit op een zo overtuigende tijdloze manier dat men van een genie kan spreken. Django geldt als één van de belangrijkste muziekhervormers uit de 20ste eeuw.

www.djangofolllies.be

Geen Evenementen