Augusto Pirodda Quartet

(c) JazzLab Series

Een Trio-cd opnemen met als sidemen bassist Gary Peacock en drummer Paul Motian? Nee, het is niet enkel Keith Jarrett gegeven. De Italiaanse Brusselaar Augusto Pirodda moet zowat het best bewaarde geheim in de Belgische jazzscène zijn. In zijn nieuwe kwartet verwelkomen we graag Ben Sluijs, één van de sterkhouders van de Belgische jazz van zijn generatie.

Het kwartet vertrekt op tournee met een gloednieuw album ‘A turkey is better eaten’ (El negocito Records) onder de arm.

“What I hear in your music is the essence of improvisation. Spontaneity is only possible if we forget about ourselves and listen. You, Sluijs, Cabras and Patrman really express this essence with joy, passion and energy.” (Gary Peacock over het album “A turkey is better eaten”)

Augusto Pirodda (IT)  piano
Manolo Cabras (IT)  contrabas
Marek Patrman (CZ)  drums
Ben Sluijs  saxofoon

Augusto Pirodda weet zijn medemuzikanten goed uit te kiezen. De Italiaanse bassist Manolo Cabras speelt al meer dan 20 jaar aan de zijde van Pirodda. Cabras speelt concerten en nam cd’s op met o.m. Toots Thielemans Quartet, Manuel Hermia trio (in 2012 op tournee met JazzLab Series), Erik Vermeulen Trio… De Tsjechische drummer Marek Patrman reist heel Europa af, maar is tevens een niet weg te denken speler in de Belgische jazzscène. Cabras en Patrman zijn de spreekwoordelijke 4 handen op één buik. Ze vormen de ritmesectie van onder meer Ben Sluijs Quartet, Jeroen Van Herzeele Quartet en Erik Vermeulen Trio. Ben Sluijs, één van Belgiës meest lyrische en poëtische jazzsaxofonisten, maakt het kwartet compleet.

Het pianospel van Pirodda (vaak simpel en melodisch, maar bij momenten ook onstuimig en nerveus) valt opvallend goed samen met de muzikale gevoeligheid van Ben Sluijs. Het contrast tussen deze twee werelden maakt hun muziek heel open en onvoorspelbaar. Cabras en Patrman, die zowel een toonaangevende dan wel ondersteunende rol kunnen aannemen, zorgen ervoor dat piano en sax een maximale vrijheid genieten. Kortom, het Augusta Pirodda Quartet maakt muziek dat voortdurend evolueert en zich voedt met de creativiteit van alle muzikanten.

“Augusto Pirodda is een minimalist. Hij speelt weinig, maar welgekozen noten. ‘Kiezen’ is misschien het verkeerde werkwoord. Pirodda is een vastberaden improvisateur die op het moment vertrouwt. De noten die hij kiest, zijn de eersten; en vanaf dat moment leiden intuïtie en emotie zijn vingers.“ – Thomas Conrad, Jazzwerkstatt

www.augustopirodda.com

Geen Evenementen