Black Flower

(c) Kjell Gryspeert
(c) Kjell Gryspeert

 

Op korte tijd heeft saxofonist Nathan Daems al heel wat fans achter zich geschaard.  Begin 2014 was hij nog op tour met het Indisch geïnspireerde Ragini Trio. Met Black Flower verkent hij een andere cultuur, met name Abyssinië of Ethiopië. Onmogelijk om de danskriebels te onderdrukken bij het horen van deze aanstekelijke jazzy afrobeat. 

“Black Flower is lichtvoetig en opgewekt, kabbelt aangenaam voort op een vrolijke Oost-Afrikaanse noot en vergeet ook niet te ontroeren op tijd en stond. De cd Abyssinia Afterlife laat zich als een fijne suite beluisteren” – Didier Wynants (De Morgen)


Nathan Daems alt- en baritonsax, elektrische melodica, fluit, composities
Jon Birdsong (USA) cornet, althoorn
Wouter Haest clavinet, orgel
Simon Segers drums
Filip Vandebril basgitaar + effecten

Black FlowerSinds een dik jaar zijn Nathan Daems en zijn kompanen van het Gentse collectief Black Flower een weg aan het timmeren in het Belgische muzieklandschap. Met hun debuutalbum (te koop via Zephyrus en W.E.R.F.records) bestormden ze de zomerfestivals, met als hoogtepunt 4 concerten op Gent Jazz Festival 2014. Hier alvast een voorsmaakje.

Nathan Daems is een muzikant van de 21ste eeuw: een multi-instrumentalist met een open geest. Hij is één van die uiterst zeldzame jazzmuzikanten waarvan zigeunermuzikanten toegeven: “He plays like a fucking Gipsy!”. Hij brengt een hedendaagse versie van jazz met ruimte voor improvisatie en invloeden uit verschillende uithoeken van de wereld. Nathan verdiept zich al jaren in Oriëntaalse muziek zoals zigeunermuziek uit de Balkan en Turkije en Indische muziek. Nathan is terug te vinden in zeer uiteenlopende bands als Bazaar d’Orient, Ragini Trio (seizoen ’13-’14 bij JazzLab Series), Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Vetex of de Paolo Marquez Group.

Simon Segers speelde reeds samen met Nathan op de mooiste jazzpodia, waaronder Gent Jazz Festival 2011, met het Nathan Daems Quintet. Segers deelde al het podium met Marc Ribot, Louis Sclavis, … We kennen hem ook van De Beren Gieren en Marvelas Something. Cornettist Jon Birdsong (USA) tourde reeds met Beck, Calexico, Think of One en vele andere projecten. Birdsong huilt naar de maan als bezeten en stuurt zijn geluidsgolven rechtstreeks je ruggengraat in.

Het resultaat: een geslaagde mix van funk, afrobeat, triphop en jazz in een Ethiopische sfeer. De exotische sounds en melancholische melodieën worden op een excentrieke manier gebracht en zijn vastgelegd op een zeer geslaagd debuutalbum (Zephyrus en W.E.R.F Records, april 2014).

Simon Segers wordt vervangen door Alfredo Brava (4/10) en door Frederik Van Den Berghe (31/10).

Klik hier voor enkele persknipsels over Black Flower.

www.blackflower.be

Geen Evenementen