Keenroh XL

(c) Jos L. Knaepen
(c) Jos L. Knaepen

Keenroh, het jeugdig duo van Jan Daelman en Thijs Troch, diept sinds enkele jaren de gedurfde combinatie piano–dwarsfluit uit en betrekt het kruim van de Belgische Jazzwereld bij hun zoektocht. Dankzij deze ongewone bezetting en de unieke experimentele wijze waarop het duo hun instrumenten benadert, won Keenroh in 2014 de prijs Jong Jazztalent Gent (in het kader van Gent Jazz Festival) en kon zo het voorbije jaar rekenen op coaching van Kris Defoort voor het uittekenen van een artistiek groeiparcours.

Een groeiparcours vatten de muzikanten letterlijk op: het duo Keenroh ‘goes extra large’ en groeit uit tot de negenkoppige band met wisselende bezetting ‘Keenroh XL’. Toewerkend naar een nieuwe opname, vroeg het duo een aantal vooraanstaande jazzcomponisten waar ze zelf een grote affiniteit voor koesteren, waaronder Kris Defoort, Jozef Dumoulin, Bo Van Der Werf en Ben Sluijs, om in te staan voor de composities. Voor de uitvoering hiervan roepen ze de hulp in van zowel ervaren rotten en jonge talenten, waarbij het eigen duo als ondeelbare improvisatie-unit steeds als rode draad aanwezig zal zijn.

Keenroh:
Thijs Troch  piano
Jan Daelman fluit

Keenroh XL met o.a.:
Niels Van Heertum / Michel Massot euphonium, bugel
Thomas Jillings tenorsaxofoon, altklarinet
Ruben Verbruggen baritonsaxofoon
Marti Melia tenorsaxofoon, klarinet
Laurens Smet bas
Bart Maris / Laurent Blondiau trompet
Teun Verbruggen / Marek Patrman drums

Daelman en Troch vatten hun muziekopleiding aan in 2008 aan de Jazzstudio te Antwerpen en zetten beiden hun studies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Dat de muzikale klik er was tussen beide muzikanten, daar was geen twijfel over. Samen richtten ze Seraphic 4 op, een kwartet waarmee ze in 2012 het jong jazz talent van Jazzenede wonnen en in 2013 de publieksprijs veroverden van de Jazzcontest Mechelen.
In september 2014 bracht Keenroh zijn debuutplaat uit op het El Negocito Records label, een titelloos album met 18 ijzersterke duo-improvisaties, lyrisch, indringend en soms bijna surreëel.

“Al snel wordt echter duidelijk waarom het tweetal uitgeroepen werd tot Jong Jazztalent Gent 2014, want de instant composing op de debuutplaat getuigt van een imposante durf en variatie. Soms zijn het net ruwe schetsen en halfafgewerkte aanzetten, wordt in de pianobuik gedoken met alarmerende gretigheid en niet geblazen, maar luidruchtig gezogen op die fluit. En dan valt het ineens stil in een zone tussen dromerigheid en surreëel ongemak, of slaat het plots om in een hoorspel vol ideetjes in een abrupte stuiptrekking. Meer dan zomaar een belofte.”- Cobra.be

Geen Evenementen

www.facebook.com/Keenroh