Machtelinckx/Jensson/Badenhorst/Wouters

4et

Het kwartet rond de jonge Gentse gitarist Ruben Machtelinckx laat een raadselachtige droomwereld klinken, beeldend en suggestief, breekbaar en minimalistisch. Toen het kwartet Machtelinckx/Jensson/Badenhorst/Wouters eind 2012 naar buiten kwam met hun debuut ‘Faerge’ werd deze plaat door Knack prompt tot beste Belgische jazzrelease van het jaar gebombardeerd.

Ruben Machtelinckx gitaar, banjo
Hilmar Jensson gitaar
Joachim Badenhorst klarinet en sax
Nathan Wouters contrabas

Rietblazer Joachim Badenhorst is mogelijk de internationaal meest geroemde Vlaamse jazzmuzikant, die ook in zijn eigen ensemble Mogil samenspeelt met de Ijslandse gitarist Hilmar Jensson. Samen met Machtelinckx en Wouters brengen ze filmische en introverte kamerjazz.
Amper twee jaar later staat het kwartet er opnieuw met ‘Flock’, verschenen bij El Negocito Records. Hooggespannen verwachtingen worden ingelost, want hoewel Machtelinckx’ kwartet met ‘Flock’ een duidelijk verlengstuk maakt van de debuutplaat, zoeken de muzikanten tegelijkertijd nieuwe oorden op. Rubens banjo voegt onheilspellend getokkel toe, het gelaagde klarinetspel van Badenhorsts eerdere solowerk bepaalt mee de sound. Meer uitgepuurd, nog steeds enigmatisch geven de composities zich maar langzaam bloot.

Het resultaat is een plaat die talloze beluisteringen zal doorstaan, keer op keer de verbeelding aanzwengelt en Machtelinckx’ status als een van de boeiendste muzikanten van de Belgische jazz en improvisatie nog eens in de verf zet. (Cobra.be)


Geen Evenementen

www.rubenmachtelinckx.com