Brave New Maria

Bart Maris, Sylvie De Pauw & Kristien Hemmerechts

Brave New Maria 1 (c) Thomas Geuens_web
(c) Thomas Geuens

Maria Nys uit Eeklo was misschien wel België’s eerste Hollywood wife. Haar man was geen acteur of regisseur, wel een schrijver, Aldous Huxley, auteur van één van de beroemdste romans ooit Brave New World. Het echtpaar woonde lange tijd in Hollywood, waar ze een hechte vriendschap sloten met sterren als Greta Garbo, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich en Walt Disney. Trompettist Bart Maris, sopraan Sylvie De Pauw en schrijfster Kristien Hemmerechts brengen Maria’s verhaal in een intieme en ontluisterende voorstelling.

Kristien Hemmerechts tekst (gebaseerd op de brieven van Maria Nys)
Bart Maris trompet
Sylvie De Pauw zang

Maria Nys (°1899) werd geboren in Bellem bij Aalter en zat op internaat in Eeklo. In 1910 trok ze naar Engeland op uitnodiging van Ottoline Morrell, een society figuur en kennis van haar ouders, die op haar schitterende landgoed Garsington grote namen rond zich verzamelde, zoals Virginia Woolf en D.H. Lawrence. Maria Nys ontmoette er Aldous Huxley, met wie ze in 1919 trouwde. Het echtpaar woonde achtereenvolgens in België, Engeland en Frankrijk om uiteindelijk in Hollywood terecht te komen. Huxley stond mee aan de wieg van een nieuwe visie op mens en maatschappij. Er moest grootser en vrijer kunnen worden geleefd en gedacht. Ironisch genoeg was hij zwaar slechtziend, en daardoor volledig afhankelijk van zijn vrouw. In een drukke correspondentie met het thuisfront deed zij gedetailleerd verslag over wel en wee van haar leven met Huxley. Af en toe geeft ze blijk van frustratie, omdat zij aan de zijlijn moest toekijken hoe de ‘grote mannen’ de wereld opnieuw uitvonden. Intussen moest zij alles praktisch regelen. Dat deed ze met liefde, maar de brieven maken ook duidelijk hoe die dienstbare rol op haar woog.

Het is jammer dat Maria Nys nooit zelf een boek heeft gepubliceerd. Uit haar brieven blijkt haar ontegensprekelijk talent en scherp observatievermogen. Ongemeen boeiend zijn haar gedachten bij de vluchtelingencrisis die in de jaren dertig op gang kwam. Wie deze passages leest, kan niet anders dan de parallellen zien met wat er vandaag in Europa en het Midden-Oosten gebeurt.
De voorstelling Brave New Maria wil een postume hommage brengen aan deze markante vrouw, die in eigen land veel te weinig gekend is. Kristien Hemmerechts vertelt haar verhaal en citeert de frappantste passages uit de brieven. Bart Maris en Sylvie De Pauw creëerden muziek vanuit dit briefmateriaal. Daarbij vertrekken ze van de gedachte aan een nieuwe wereld, de brave new world van Huxley. Op hun typisch eigenzinnige manier gaan ze in dialoog met werk van onder andere Igor Strawinsky, met wie de Huxleys goed bevriend waren, van The Doors, die hun naam hebben ontleend aan een titel van Huxley The Doors of Perception, met Smile van the one and only Charlie Chaplin en met de muziek die Sammy Fain schreef voor de Disneyfilm Alice in Wonderland. Aldous Huxley schreef er het scenario voor.

Sylvie De Pauw zingt bij het wereldvermaarde Collegium Vocale Gent, waarmee ze op de grote podia overal ter wereld staat. Trompettist en creatieve duizendpoot Bart Maris, bekend van X- Legged Sally, Think Of One, Flath Earth Society, Moker, Jaune Toujours, 1000, Les Poubelles en nog ontelbare andere gezelschappen, zoekt het eerder in de jazz en impro. Hun gedeelde passie voor muziek bracht hen ertoe duoconcerten te brengen waarin klassiek en impro elkaar ontmoeten, steeds in dialoog met de ruimte van de locatie waarin ze spelen. Toen zij in de ban geraakten van de figuur van Maria Nys ontstond het idee voor Brave New Maria.
Kristien Hemmerechts is één van Vlaanderens bekendste auteurs. Zij is de auteur van onder andere Taal zonder mij, De vrouw die de honden eten gaf en Alles verandert. Samen met Sylvie De Pauw maakte zij al voorstellingen, onder andere geïnspireerd door het werk van William Shakespeare en Herman de Coninck.

Brave New Maria is een coproductie van JazzLab Series en Handelsbeurs.
No Shows found

 

www.bartmaris.be