Drifter

(c) Dave Stapleton
(c) Dave Stapleton

Het Alexi Tuomarila Quartet pikt na jaren de draad terug op, onder de naam Drifter. Een langverwachte comeback voor velen. Het kwartet wist begin jaren 2000 met de albums ‘Voices of Pohjola’ (1999, Igloo) en ‘O2’ (Warner France) internationale naam en een stevige live reputatie te verwerven in de internationale jazzscene met uitgebreide speellijsten in Europa, Japan en Australië.  Wat de start van een bloeiende carrière voor de Finse pianist Tuomarila en de Belgische saxofonist Nicolas Kummert leek te worden, werd abrupt afgebroken toen platenlabel Warner in 2003 besloot om niet langer jazz en klassiek uit te brengen.

Twaalf jaar later overtuigt Edition Records het kwartet om opnieuw samen te komen. In de zomer van 2015 brengt de band het langverwachte tweede album ‘Flow’ uit. In Flow komt de levendige energie van toen samen met de opgebouwde ervaring van twaalf jaar spelen en touren met de beste muzikanten ter wereld. Het maakt van Flow een inventieve en verscheiden plaat waarmee Drifter zichzelf meteen weer op de kaart zet als een van de boeiendste jazz kwartetten uit de lage landen.

Alexi Tuomarila  piano
Nicolas Kummert  saxofoon
Axel Gilain  contrabas
Teun Verbruggen  drums

‘The music means so much more now. Ten years ago, we were just playing tunes that we loved to play. Now the music comes from within us and somehow encapsulates the feelings of the last ten years: having our recording contract taken away, the development of our friendship as a band and the greater sense of purpose we all have in our lives. It’s so exciting for us’. – Alexi Tuomarila

Drifter anno 2015 wordt door de vakpers omschreven als subliem, elegant en gretig, vergeleken met Keith Jarrets European Quartet. Stevige songs met wisselende stemmingen maar vooral een indrukwekkende optelsom van Tuomarila en Kummert met Axel Gilains gebalde basspel en de intelligente grooves van Teun Verbruggen. Het viertal pikt de draad opnieuw op waar die in 2003 bleef haken: op de rand van een internationale doorbraak!

No Shows found

 

editionrecords.com/artists/drifter

www.alexituomarila.com

www.nicolaskummert.com/drifter

www.teunverbruggen.com