Dré Pallemaerts Seva

JazzLab 2.5 Dré Pallemaerts

(c) Thomas Geuens

JazzLab bestaat 25 jaar. Met JazzLab 2.5 presenteren we een doorsnede van een kwarteeuw Belgische jazz, met een blik op de toekomst. Vier toonaangevende muzikanten krijgen vrij spel om een gloednieuw project te lanceren.

Niemand minder dan Dré Pallemaerts geeft de aftrap met Seva, een nieuw viermanschap van muzikanten die hun strepen ruimschoots verdienden in de Europese muziekscene. Pallemaerts hoort als drummer en componist al 30 jaar tot de crème van niet alleen de Belgische, maar ook de internationale jazzscene. Als felbegeerde sideman speelde hij aan de zijde van Toots Thielemans, Joe Lovano, John Scofield, Philip Catherine en Melanie de Biasio.

Dre Pallemaerts drums
Pablo Held (D) piano
Sebastian Gille (D) saxofoon
Clemens van der Feen (NL) bas

26 sept ’18 – Première Dré Pallemaerts Seva (JazzLab 2.5) – Flagey (20.00) – tickets

No Shows found

Bijna 10 jaar na de release van Pan Harmonie trakteerde Pallemaerts ons in 2016 op het hypnotiserende Coutances. Samen met saxofonist Mark Turner en toetsenisten Bill Carrothers en Jozef Dumoulin schetst Dré Pallemaerts een impressionistisch universum, vol stedelijke broeierigheid en dromerige visioenen. Onder de gevleugelde woorden “Iemand die secuur een heel eigen parcours aflegt, vernieuwend blijft en artistiek keer op keer verrassend blijft. Intens, puur en diepmenselijk” wint hij een Klara voor ‘beste jazzalbum van 2016′.

Ter ere van het 25-jarig bestaan van JazzLab laat hij zich voor een gloednieuw kwartet bijstaan door pianist Pablo Held, saxofonist Sebastian Gille en bassist Clemens van der Feen. Pablo Held is een van dé rijzende internationale jazzsterren van het moment. Radicale spontaniteit typeert zijn eigen Pablo Held trio en de reeks klinkende namen (denk aan John Scofield, Chris Potter, Dave Liebman) waarmee hij samenspeelde oogt indrukwekkend. De lijst van muzikanten aan wiens zijde de jonge saxofonist Sebastian Gille stond moet daar nauwelijks voor onderdoen: Abdullah Ibrahim, Al Jarreau, Steve Swallow… Bassist Clemens van der Feen genoot zowel een klassieke als een jazzopleiding. Na deel uit te maken van onder meer het Amsterdam Concertgebouw Orchestra, verdiepte hij zich opnieuw in de wereld van de jazz en improvisatie. In 2010 richtte hij zijn eigen kwartet op met toetsenist Harmen Fraanje, gitarist Jesse Van Ruller, en drummer Flin van Hemmen. We kennen hem in België vooral van zijn samenwerkingen met Robin Verheyen en Bram de Looze.
De subtiele percussie van Pallemaerts, een saxofonist die elke noot de gewenste lading geeft, Van der Feen zijn verfijnde spel en de drift van Held – dat alles staat garant voor pure chemie, een feest van virtuoze muzikaliteit.

“Pallemaerts is de ballerina onder de drummers: zacht, teder, nooit opdringerig.” 
Peter De Backer, 2016

bertrand flamangpeter Dré Pallemaerts Seva: Bertrand Flamang

Met initiatieven zoals Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim is Betrand Flamang onlosmakelijk verbonden met de Belgische én internationale jazzscene. Tallozen jazzartiesten zag hij de revue passeren. Met velen van hen bouwde hij een vriendschappelijke band op, zo ook met drummer Dré Pallemaerts.

Op 26/10 wordt Sebastian Gille vervangen door Bo Van der Werf.
 —

www.drepallemaerts.com
www.drepallemaerts.com/music

 

JazzLab 2.5 Lynn Cassiers Yun (dec ’18)

De tweede carte blanche wordt ingevuld door niemand minder dan Lynn Cassiers. In het gloednieuwe project Yun gaat Lynn samen met JazzLab een stap verder en toetst ze tijdloze standards aan de muzikale taal en intuïtie van haar band (Lynn Cassiers, Erik Vermeulen, Marek Patrman, Manolo Cabras, Bo Van Der Werf, Jozef Dumoulin).
https://www.jazzlab.be/seizoen-2018-2019/lynn-cassiers/ 

JazzLab 2.5 Bert Dockx Ottla (feb ’19)

In februari is het de beurt aan Bert Dockx. De frontman van Flying Horseman en Dans Dans keert terug naar zijn jazzroots. Met Ottla (Bert Dockx, Frans Van Isacker, Thomas Jillings, Nicolas Rombouts, Louis Evrard, Yannick Dupont) voegt hij een hedendaags jazzproject toe aan zijn reeds imposante carrière.
https://www.jazzlab.be/seizoen-2018-2019/bert-dockx/

JazzLab 2.5 Hendrik Lasure warm bad (apr ’19)

Hendrik Lasure trakteert in de maand april op een gevarieerd muzikaal menu. In deze laatste carte blanche verzamelt Hendrik onder de naam warm bad al het talent waarmee hij de laatste jaren in aanraking kwam. Hendrik gebruikt dit project om nieuw werk te componeren voor deze zevenkoppige band (Hendrik Lasure, Sam Comerford, Vitia Pauwels, Benjamin Sauzereau, Marco Giongrandi, Soet Kempeneer, Casper Van De Velde), een laveren tussen harmonie en dissonantie, vaste structuren en improvisatie en tussen abstracte klanken en toegankelijke meeslepende deuntjes. https://www.jazzlab.be/seizoen-2018-2019/hendrik-lasure/

 

Met dank aan de coproducenten die de projecten voor JazzLab 2.5 ondersteunen: Handelsbeurs, Flagey, De Casino, CC Muze, NONA, 30CC, Rataplan en KAAP