Lynn Cassiers Yun

JazzLab 2.5 Lynn Cassiers

(c) Thomas Geuens

JazzLab bestaat 25 jaar. Met JazzLab 2.5 presenteren we een doorsnede van een kwarteeuw Belgische jazz, met een blik op de toekomst. Vier toonaangevende muzikanten krijgen vrij spel om een gloednieuw project te lanceren. 

Lynn Cassiers bewerkt met YUN een handvol favoriete standards uit het American Song Book op een eigentijdse manier. De populaire liedjes uit de jaren ’20-’30-’40 worden de leidraad voor nieuwe structuren en avontuurlijke improvisaties die thuishoren in de jazz en improv-scene 2018. De traditie wordt uitgedaagd maar niet geschuwd. Ze sluimert als een schaduw op de achtergrond waar de 6 muzikanten hun eigen taal aan aftasten, op zoek naar dialoog en contrast.

Lynn Cassiers stem, elektronica 
Erik Vermeulen piano 
Marek Patrman (CZ) drums 
Manolo Cabras (IT) contrabas 
Bo Van Der Werf saxofoon 
Jozef Dumoulin Fender Rhodes, elektronica 

De inspiratie voor Yun, Chinees voor wolk, kreeg Lynn nadat ze 3 maanden in China in een jazzclub standards heeft gezongen. Deze ervaring gaf haar de tijd om terug dichter bij de ‘traditionele’ standard vorm te komen, maar tegelijkertijd voelde het voor de elektronica-artieste anachronistsich aan. Een tweestrijd die ook te horen is in het YUN-repertoire. Heel bewust brengt Cassiers muzikale persoonlijkheden samen wier carrières zich binnen verschillende stijlen en tradities bewegen en die zich zowel in repertoire als in vernieuwing specialiseerden. 

Deze beweging was reeds zichtbaar in haar vorige project Imaginary Band. Centraal daarin staat haar ontdekkingstocht naar raakvlakken tussen nieuwe en oudere jazzstructuren aan de hand van zelf gecomponeerd materiaal.  Voor Yun behoudt Cassiers het basistrio van Imaginary Band: pianist Erik Vermeulen, drummer Marek Patrman en bassist Manolo Cabras zijn stuk voor stuk muzikanten die gepokt en gemazeld zijn in de jazztraditie. Daar voegt Cassiers karaktervolle stemmen uit de hedendaagse jazz- en improwereld aan toe: Bo Van Der Werf (Octurn, BJO) op sax en Jozef Dumoulin op Fender Rhodes en elektronica. Deze indrukwekkende bezetting gaat stukken uit het traditionele jazz real book te lijf, op zoek naar lagen in die muziek die overeenstemmen of schuren met hun eigen ontwikkelde universum.  

lynncassiers.com

 

mauropeter Lynn Cassiers Yun: Mauro Pawlowski

De zanger en gitarist Mauro Pawlowski is onder meer bekend geworden als lid van de groepen Evil Superstars en dEUS. Hij is afkomstig uit het Limburgse dorp Koersel en heeft Poolse en Italiaanse roots. Mauro Pawlowski won de MIA in de categorie Beste muzikant 2014.  Begin oktober 2016 kondigde hij zijn vertrek bij dEUS aan. Hij was er twaalf jaar gitarist.  In dezelfde periode bracht hij zijn eerste cd onder de naam Maurits Pauwels uit.

 

JazzLab 2.5 Dré Pallemaerts Seva (okt ’18)

Het project Seva van Dré Pallemaerts geeft te aftrap. Dit doet hij met een nieuw viermanschap van muzikanten die hun strepen verdienden in de internationale muziekscene (Dré Pallemaerts, Pablo Held, Sebastian Gille en Clemens van der Feen).
https://www.jazzlab.be/seizoen-2018-2019/dre-pallemaerts/

 

JazzLab 2.5 Bert Dockx Ottla (feb ’19)

In februari is het de beurt aan Bert Dockx. De frontman van Flying Horseman en Dans Dans keert terug naar zijn jazzroots. Met Ottla (Bert Dockx, Frans Van Isacker, Thomas Jillings, Nicolas Rombouts, Louis Evrard, Yannick Dupont) voegt hij een hedendaags jazzproject toe aan zijn reeds imposante carrière.
https://www.jazzlab.be/seizoen-2018-2019/bert-dockx/

JazzLab 2.5 Hendrik Lasure warm bad (apr ’19)

Hendrik Lasure trakteert in de maand april op een gevarieerd muzikaal menu. In deze laatste carte blanche verzamelt Hendrik onder de naam warm bad al het talent waarmee hij de laatste jaren in aanraking kwam. Hendrik gebruikt dit project om nieuw werk te componeren voor deze zevenkoppige band (Hendrik Lasure, Sam Comerford, Vitia Pauwels, Benjamin Sauzereau, Marco Giongrandi, Soet Kempeneer, Casper Van De Velde), een laveren tussen harmonie en dissonantie, vaste structuren en improvisatie en tussen abstracte klanken en toegankelijke meeslepende deuntjes. https://www.jazzlab.be/seizoen-2018-2019/hendrik-lasure/

 

Met dank aan de coproducenten die de projecten voor JazzLab 2.5 ondersteunen: Handelsbeurs, Flagey, De Casino, 30CC, KAAP en Muziekcentrum Track