Aspen Label Night: de artiesten

Met onze Aspen Label Nights verleggen we onze focus naar het label Aspen Edities, het label dat werd opgericht door Ruben Machtelinckx, Niels Van Heertum en Sanne Huysmans en dat in geen tijd uitgroeide tot een gelauwerd muziekhuis dat respect afdwingt met zijn muziek en prachtige uitgaves. Je kon eerder al ons interview met Ruben Machtelinckx lezen en al die releases op een rijtje bekijken. Nu nemen we ook even al de deelnemende artiesten onder de loep.

(c) Hans van der Linden

VEDER
Hoe dynamisch en veelzijdig het muzikantschap van euphoniumspeler Niels Van Heertum zich ook ontwikkelt, in zijn diep persoonlijke projecten zoekt hij rust en eenvoud op. Dat blijkt ook bij Veder, zijn akoestische kwartet. In deze groep krijgt Van Heertum het gezelschap van vaste kompaan Ruben Machtelinckx (gitaar) en een karaktervol blazerspaar: Joachim Badenhorst (rieten) en Eivind Lønning (trompet). Veder bracht in 2017 zijn debuutalbum evergreen uit. 

Veder brengt subtiel gelaagde composities die door het viertal vrank en vrij worden omspeeld. Andere stukken worden op het moment zelf gecomponeerd, maar klinken even helder en hecht. Het lijkt regelmatig alsof inspiratie gezocht wordt bij de natuur: de muziek vloeit en stroomt, heeft een markante openheid die weldadig aanvoelt en toch voor de nodige prikkels zorgt. Het is muziek om geduldig op je te laten inwerken, geen instant sugar rush. Dit najaar verschijnt het tweede album van Veder bij Aspen Edities.

Joachim Badenhorst klarinet, basklarinet
Eivind Lønning trompet
Niels Van Heertum euphonium
Ruben Machtelinckx gitaar, banjo

Live: 21.10 CC Strombeek, 22.10 Rataplan Borgerhout, 24.10 kunstencentrum nona, Mechelen, 28.10 C-mine Genk, 16.01 Flagey, Elsene

(c) Dries Segers

LINUS + ØKLAND / VAN HEERTUM / ZACH
Gitarist Ruben Machtelinckx en rietblazer Thomas Jillings zijn al jaren compagnons de route. De componisten-instrumentalisten varen onder de vlag Linus. In 2014 debuteerde het duo en de karakteristieke  eenvoud en ingetogen intensiteit van hun muziek werd meteen duidelijk. In de jaren die volgden sloeg de sound ook andere richtingen in. Met bevriende muzikanten erbij werd het samenspel soms experimenteler en stekeliger. De luisteraar werd in de mist gezet om vervolgens bij het nekvel te worden gegrepen met onverwachte schoonheid.

Dit kwintet, dat tekende voor de allereerste release op Aspen Edities, is het voorlopige culminatiepunt van hun zoektocht. Met verwante geesten Niels Van Heertum, Nils Økland en Ingar Zach worden compositie en improvisatie zo inventief en natuurlijk afgewisseld dat er een trance-effect ontstaat. Nu eens is de interactie zacht en dromerig, dan weer met ruwe randen. Hun muziek is vrij, maar coherent, houdt eenvoud en diepgang in balans, en zorgt voortdurend voor nieuwe verrassingen.

Ruben Machtelinckx gitaar, banjo
Thomas Jillings saxofoon, altklarinet
Niels Van Heertum euphonium, trompet
Nils Økland Hardangervedel
Ingar Zach percussie

Live: 14.10 30CC Leuven, 15.10 Handelsbeurs Gent, 16.12 De Casino Sint-Niklaas (Frederik Leroux ipv Nils Økland)

(c) Erik Bogaerts

POROUS STRUCTURES
Porous Structures is een kwartet van gitarist Ruben Machtelinckx met Bert Cools (gitaar), Toma Gouband (percussie) en Joachim Badenhorst (rieten). Hun muzikale interactie is intens, maar beheerst en losgekoppeld van het grote gebaar. In hun fijnzinnige weefwerkjes en grillige dromerijen krijgen alle klanken een gelijke impact.

De muziek kan daarbij volop ademen en is geënt op stilte. Niet spelen is immers geen gebrek aan klank, maar een moment met potentieel, een ruimte gevuld met spanning en mogelijkheden. Van die insteek maakt dit kwartet een kracht, trouw aan het credo dat het album siert: “We become aware of the void as we fill it”. In tijden waarin verstilling uitgegroeid is tot een luxe, is Porous Structures niet minder dan een revelatie.

In 2020 ontving Porous Structures de Klara Award voor Beste Belgische jazz cd.

Ruben Machtelinckx gitaar
Bert Cools gitaar
Joachim Badenhorst rieten
Toma Gouband percussie

Live: 06.10 AMOK Brugge, 08.10 De Meent Alsemberg, 27.11 CC De Ververij Ronse


PROMESA: THOMAS JILLINGS + STIJN COOLS

Thomas Jillings is een saxofonist, al is daar in dit duo weinig van te merken. Deze samenwerking ontstond uit Jillings’ fascinatie voor synthesizers en hij neemt plaats achter de knoppen en toetsen. Stijn Cools waagde zich al aan elektronische experimenten, onder meer in AAN/EOP, zijn project met Bert Cools en Andrew Claes. Maar in dit duo houdt hij het bij zijn kernkunde: drums. Net als Jillings benadert hij muziek vaak vanuit een conceptuele invalshoek. 

Die combinatie leidt tot een bedachtzaam project met een open vizier, een oefening in dualismen die vervolgens moeiteloos weer worden overbrugd. Op deze plaat volgen de twee muzikanten parallelle sporen. De schijnbaar afstandelijke klank van de synthesizers vertelt een menselijke verhaal waarin melodie en harmonie primeren. De percussie is even prominent en doet eigenzinnig haar ding met die andere muzikale parameter: ritme. Het resultaat is een soort grootsheid in het minimale. Promesa houdt een haast naïeve belofte in van elkaar te vinden over individuele perspectieven heen.

Thomas Jillings synths
Stijn Cools drums/percussie

Live: 22.10 Rataplan Borgerhout

LEROUX / VANDERSTRAETEN / VAN ISACKER
Drie rasmuzikanten bij elkaar. Zachtaardig, maar onbevreesd. Frederik Leroux en Kris Vanderstraeten bundelden al enkele keren de krachten voor een paar opvallende projecten die zachtjes frunniken en empatisch knisperen met een kinderlijke onbevangenheid. Het album zonder webben (Aspen 004) was bijvoorbeeld een even abstracte als organische duik in een wereld van pure klank. Met rietblazer Frans Van Isacker erbij krijgt de dialoog een ruimer geluid, wordt het arsenaal aan klanken, temperamenten en sferen weer uitgebreid. Het trio brengt dit najaar een nieuw album uit op Aspen Edities.

Frederik Leroux gitaar, banjo
Kris Vanderstraeten percussie
Frans Van Isacker rieten

Live: 14.10 30CC Leuven

(c) Nanna Dis

TIDE
TIDE is het duet tussen de IJslandse choreografe en danseres Bára Sigfúsdóttir en de Noorse componist en trompettist Eivind Lønning. Twee bewegende lichamen op een podium die tot elkaar worden aangetrokken en weer afstand nemen. Haar lichaam ontleedt zichzelf en de lege omgeving. Zijn instrument is al even naarstig in het produceren van onverwachte klanken, zonder weliswaar een beroep te doen op effecten en attributen. De klanken rollen van lippen naar koper naar lucht. In de microwereld die Sigfúsdóttir en Lønning creëren bestaat een onrust die als bijzonder rustgevend wordt ervaren. 

Bára Sigfúsdóttir dans
Eivind Lønning trompet

Live: 21.10 CC Strombeek


POOR ISA
Poor Isa is het duo van Ruben Machtelinckx en Frederik Leroux. Eerder verscheen op Aspen ‘when the shade is stretched’, een splitalbum uit 2017 waarop beide gitaristen elk één kant voor hun rekening nemen. Twee jaar later kwamen ze naar buiten met dit duoproject dat is gebouwd rond geprepareerde banjo en woodblocks. Samen hanteren ze een heel eigen taal. Vanuit improvisaties worden elementen uitvergroot, geïsoleerd en verder ontwikkeld totdat er kabbelende composities uit te voorschijn komen. Subtiele, soms nauwelijks hoorbare klanken komen aan de oppervlakte. De ongehoorde geluidswereld van Poor Isa is steevast subtiel en mysterieus. “Een uiterst minutieus geregisseerde choreografie van eenzame noten in een vacuüm,” schreef Jazz’halo. Poor Isa neemt een even sobere als fascinerende duik in onontgonnen terrein.

Ruben Machtelinckx banjo, woodblocks, stem
Frederik Leroux banjo, woodblocks, stem, thunderdrums

Live: 15.10 Handelsbeurs Gent, 24.10 kunstencentrum nona Mechelen, 28.10 C-mine Genk

(c) Geert Vandepoele


NIELS VAN HEERTUM

Niels Van Heertum is als euphoniumspeler vooral actief in de improvisatiewereld. De jongste jaren werkte hij niet alleen graag voor en met Alain Platel, maar ook met bands zoals Veder, Book of Air: vvolk, Chantal Acda en Naïma Joris. Begin 2017 produceerde hij zijn eerste solo-cd JK’s kamer +50.92509° +03.84800°. Datzelfde jaar verscheen een tweede cd onder zijn hoede: evergreen van Veder. In 2019 verscheen een nieuw solo-album in de vorm van een split-album met de Pakistaans-Amerikaanse muzikant en componist Shahzad Ali Ismaily. Van Heertums solomuziek mijdt de bombast, mikt op een sobere, soms desolate eenvoud. Het is minimaal, maar toch rijk. Deze artiest doet zeer mooie dingen met de combinatie van experiment en emotie, die elkaar nooit uitsluiten.

Niels Van Heertum euphonium

Live: 08.10 De Meent Alsemberg, 15.10 Handelsbeurs Gent, 27.11 CC De Ververij Ronse + Veder / Linus + Van Heertum/Økland/Zach

 

NILS ØKLAND
Nils Økland is een klepper op de Hardangervedel, een traditionele Noorse viool met resonantiesnaren. Hij maakte lange tijd deel uit van het gelauwerde Christian Wallumrød Ensemble. Zijn solowerk laat zo mogelijk nog een diepere indruk na. De voorbije jaren was hij een vaste gast bij Linus + Økland/Van Heertum/Zach. Zijn muziek is virtuoos, beeldend en doordrongen van een weidse melancholie. Noordelijk, maar met een heel authentieke stempel.

Nils Økland Hardangervedel

Live: 16.10 Flagey Elsene / Linus + Van Heertum/Økland/Zach

 

KARL VAN DEUN
Karl Van Deun is gitarist en componist. Sinds de jaren 80 is hij als muzikant actief in verschillende genres, van jazz tot volksmuziek, van swing tot fingerpicking. Hij werkte onder meer met Mal Waldron, Erwin Vann, Pierre Van Dormael, Michel Hatzigeorgiou, Kurt Van Herck, Dré Pallemaerts en Philip Catherine. In 2006 bracht het Kurt Van Herck Trio ‘Le Mariage’ uit, als eerbetoon aan Karl Van Deun, met enkel composities van zijn hand. Als duo met Ruben Machtelinckx bracht hij twee albums uit, ‘Ask Me – Don’t Ask Me’ (2014) en ‘Shapes’ (2016). In 2019 verscheen ‘almadies’ bij Aspen Edities, een handvol korte improvisaties, opgenomen door Pierre Van Dormael in Dakar in 1995. Hier telt niet het grote gebaar, maar de persoonlijke intimiteit.

Karl Van Deun gitaar

Live: 08.10 De Meent Alsemberg, 27.11 CC De Ververij Ronse

(c) Mark Rietveld

FREDERIK LEROUX
Op een vijfsnarige banjo maakt Frederik Leroux ingetogen muziek, waarin hij de mogelijkheden van het instrument herdenkt. Met een combinatie van subtiele manipulaties, stem en field recording plaatst hij banjo in een atypisch kader. Vertrekkend vanuit repetitieve patronen en songstructuren zoekt hij de suggestie op. Recent bracht hij samen met Ruben Machtelinckx, als Poor Isa, het album, Let’s Drink The Sea And Dance, uit bij Aspen Edities

Frederik Leroux gitaar, banjo

Live: 10.10 AMOK Brugge / Poor Isa / Linus + Van Heertum/Økland/Leroux



INGAR ZACH
Ingar Zach is een van de meest prominente percussionisten van de Noorse muziekscene. Hij was een van de oprichters van het platenlabel Sofa en speelde de voorbije kwarteeuw aan de zijde van een indrukwekkende hoeveelheid artiesten. Bands als Huntsville en Dans Les Arbres vormden een invloed op de oprichters van Aspen Edities en zijn rol als gastmuzikant bij Linus maakte de cirkel rond. Zachs soloconcerten vallen altijd op door het ongewone instrumentarium dat hij hanteert en de wonderlijke rijkheid die hij vindt in details en het gebruik van ruimte.

Ingar Zach percussie

Live: 16.12 De Casino Sint-Niklaas (+ Jozef Dumoulin) / Linus + Van Heertum/Økland/Zach

 

EIVIND LØNNING
Eivind Lønning speelt trompet als geen ander. Hij is een meester van de akoestische klanken, maar evengoed houdt hij zich bezig met elektronica, zo ook bij Streifenjunko, zijn duo met hartsvriend Espen Reinertsen. Hij treedt aan bij onder meer Christian Wallumrød Ensemble en Trondheim Jazz Orchestra, maar ook bij alternatieve artiesten als Jenny Hval en Jim O’Rourke. Door zijn veelzijdigheid en actieradius past hij perfect binnen de wereld van Aspen Edities.

Eivind Lønning trompet

Live: 28.10 C-mine Genk / Tide / Veder


RAPHAEL VANOLI

Gitarist Raphael Vanoli is de helft van het Nederlandse Knalpot, een duo dat ongehoorde stoten uithaalt in de zone tussen improvisatie, gesjeesde elektronica, polderkitsch en schizofrene bricolagekunst. Solo bewandelt hij een ander pad: een studie in klankbeheersing. In 2017 verscheen zijn eerste soloplaat Bibrax (Shhpuma). De muziek wordt vaak samengesteld met amper hoorbare aanrakingen en inventieve effecten die worden uitvergroot door versterking. Het resultaat strandt ergens tussen geluidsmagiërs als Stian Westerhus en Oren Ambarchi. Soms indringend en bedachtzaam, maar net zo vaak wentelend in abstractie.

Raphael Vanoli gitaar, effecten, objecten

Live: 24.10 kunstencentrum nona Mechelen

RUBEN MACHTELINCKX / FREDRIK RASTEN
Gitarist en componist Ruben Machtelinckx is een van de drijvende krachten achter Aspen Edities. Met projecten als Machtelinckx / Badenhorst / Jensson / Wauters en Linus, dat al snel uitgroeide tot een internationaal kwintet, maakte hij grote sier met muziek die behendig tussen de genres slingert, speelt met invloeden uit folk en hedendaagse muziek, en inventief gebruik maakt van ruimte en stilte. Met porous structures sleepte hij een Klara Award voor beste jazz-cd van het jaar in de wacht. De Noor Fredrik Rasten is al even uitzonderlijk. Ook hij is in de weer met verkenning van toon en harmonie en sterk beïnvloed door folk- en andere tradities die werken met dosering. Rasten schreef een nieuwe compositie waarin de twee kunnen experimenteren met intonatie en de integratie van meerdere gitaren tegelijk, wat het duoformaat een bredere dynamiek bezorgt. Door die eigenzinnige insteek belandt ook deze première op het terrein van de ‘integrale muziek’, waar Aspen Edities zo graag op verkenning gaat.

Ruben Machtelinckx gitaar
Fredrik Rasten gitaar

Live: 16.01 Flagey Elsene