Jazzcursussen overal in Vlaanderen

jazzclass series Frederik Goossens (c) Leon De Backer

Een plezier om te horen dat de deelnemers van de JazzLab Classes, vier boeiende cursusreeksen die je introduceren in de geschiedenis van de (Belgische) jazz, altijd tevreden en vol muzikale verhalen huiswaarts keren!

Enkele reacties:
“Zeer enthousiaste cursusgever die jazz in alle vezels van zijn lichaam bezit. Een plezier om naar te luisteren, heel boeiend!”
“De muziekgeschiedenis werd fantastisch geïllustreerd met vele muziek- en filmfragmenten.”
“De lesgever is even dynamisch als de jazz zelf!”
“Een aanrader voor wie wil genieten van de jazz en alle bijhorende verhalen.”

Net zoals vorige seizoenen organiseren we samen met onze partners 4 cursussen:
#1 introductiecursus jazzgeschiedenis (4 avonden)
#2 Jazz Ontrafeld (3 avonden)
#3 Een Kwarteeuw Jazz (3 avonden)
#4 Meeting Miles  (2 avonden)

Data:

Voor de twee cursussen in Gent (okt ’18 en jan ’19), verlopen de inschrijvingen via JazzLab (kostprijs 33€). Voor alle andere cursussen, verwijzen we graag naar de website van de locatie in kwestie.

11,18,25 okt ’18 (do) 19:30 Gent, Club Telex paddenhoek 12, inschrijven via deze link Een Kwarteeuw Jazz
10 en 24 sept ’18 (ma) 20:00 CC Ter Dilft, Bornem Meeting Miles
5,12,19 nov ’18 (ma) 20:00 Rataplan, Antwerpen Jazz Ontrafeld
22, 29 nov, 6 dec ’18 (do) 19:30 C-mine Genk Jazz Ontrafeld
11,18,25 maart ’19 (ma) 20:00 Rataplan, Antwerpen Een Kwarteeuw Jazz
9, 16, 23 jan ’19 (woe) 20:00 CC De Bogaard, Sint-Truiden Musthaves van Jazz
14, 21, 28 jan ’19 (ma) 19:30 CC Casino Koksijde Een Kwarteeuw Jazz
17,24,31 jan ’19 (do) 19:30 Gent, locatie centrum Gent tbc, VOLZET, wachtlijst via deze link Jazz Ontrafeld
4,11,18 feb ’19 (ma) 19:30 CC De Werf Aalst Een Kwarteeuw Jazz
7 (do), 13 (woe), 28 (do) feb ’19 19:30 C-mine Genk Een Kwarteeuw Jazz
14, 21, 28 maart ’19 (do) 20:00 GC de Muze Meise Een Kwarteeuw Jazz

#1 Introductiecursus Jazzgeschiedenis
‘Van Jelly tot Jef’ geeft je een beeld van de jazz van bij haar duistere begin tot en met de ongrijpbare genre-, periode- en landsgrenzenoverschrijdende muziek die ze nu is. De docent loodst de cursisten doorheen het ‘ondoorgrondelijke kluwen’ dat de jazz soms lijkt te zijn en schetst hierbij bondig de complete jazzgeschiedenis, van Jelly Roll Morton tot Jef Neve.

#2 Jazz Ontrafeld
Je gaat graag naar een concert, maar je zou beter willen begrijpen wat die muzikanten op het podium precies doen. Dan is deze lessenreeks ‘Luisteren naar jazz’ op jouw lijf geschreven. Je ontdekt het verschil tussen een noot en akkoord, tussen harmonie en melodie. Wat is improvisatie en hoe werkt het? Wat maakt jazz tot jazz? En waarom schiet het ritme gelijk in je benen? Jazzfanaat Frederik Goossens neemt je mee op een auditieve ontdekkingstocht. Hij reikt je een aantal methodes aan om te luisteren naar jazz en ontrafelt de bouwstenen van het genre. Net als bij taal ontdekken we een rijke woordenschat, wordt de grammatica onder de loep genomen en schudden we alle leestekens eens goed door elkaar. In één van de drie lessen worden al deze aspecten gedemonstreerd door muzikant Peter Verhas. Voorkennis mag, maar is geenszins noodzakelijk! Interesse om anders en beter te leren luisteren naar jazz vormt het ideale vertrekpunt!

#3 Een Kwarteeuw Jazz
JazzLab bestaat 25 jaar en dat laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. In deze lessenreeks ontdekken we hoe de jazz van gedaante veranderde binnen deze tijdspanne. ‘Jazz is hot’ en niet alleen in België. Met zijn vele mengvormen wordt het weliswaar steeds moeilijker om het genre te definiëren. In welke mate is dit het gevolg van wat er de afgelopen 25 jaar gebeurde? En is dit oneindige zoeken niet per definitie eigen aan het genre? Van de acid jazz die de jaren ’80 en ’90 typeert tot Jef Neve en Melanie de Biasio – namen die de Belgische jazz een ongekende bekendheid bezorgen. Samen met Frederik Goossens nemen we in drie lessen de beste albums, muzikanten, stijlen en mengvormen van de afgelopen 25 jaar onder de loep. Deze cursus is zowel geschikt als opstap naar de hedendaagse jazz als dat het een uitstekend vervolg biedt op onze eerdere introductie cursussen.

#4 Meeting Miles
Frederik Goossens gaat in deze tweedelige lessenreeks dieper in op de jazzgeschiedenis, met als uitvalsbasis de opmerkelijke carrière van trompettist Miles Davis, zonder twijfel één van de meest aantrekkelijke en invloedrijke figuren van de Amerikaanse muziek.

Het cursuspakket bevat telkens voor elke deelnemer een syllabus met discografie.

Lesgever

web Chet Baker kleurFrederik Goossens is docent jazz- en popgeschiedenis en methodiek aan het conservatorium van Gent. Hij geeft avondcursussen muziekgeschiedenis en verzorgt geregeld inleidingen op allerlei concerten. Daarnaast werkt hij voor Jazz Centrum Vlaanderen te Dendermonde en schrijft hij als freelance journalist stukken over jazz voor tijdschriften als Staalkaart of Jazzmozaïek. In zijn vrije tijd speelt Frederik graag zelf muziek. En je kan hem hier en daar ook als curieuze DJ aan het werk zien, in de weer met zijn grote collectie 78-toeren platen, het resultaat van jarenlang verwoed verzamelen.

 

 

——