Criss Cross Europe 2020 ft. Jim Black

Hoe zal de Europese jazz van de toekomst klinken? In 2007 verlegde JazzLab ook letterlijk zijn grenzen door het mede-oprichten van het netwerk JazzPlaysEurope. Gelijkgestemde programmatoren uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Polen, Slowakije, Estland, Denemarken, Schotland en Ierland zetten zich sindsdien in om de meest getalenteerde muzikanten uit hun regio ook in het buitenland te presenteren. Wegens verschuivingen in de partnerorganisaties werd ‘JazzPlaysEurope’ in 2013 omgedoopt tot ‘Criss Cross Europe’, maar de basis en het doel van het samenwerkingsproject blijft ongewijzigd.

Criss Cross Europe laat topmuzikanten uit de jonge jazzscènes kennismaken met elkaar én met het publiek, in de hoop interessante kruisbestuivingen teweeg te brengen en de drempels van de landsgrenzen te verlagen.  De muzikanten uit de verschillende landen repeteren een week samen in absolute artistieke vrijheid en gaan met deze ad hoc band op tournee langs de beste jazzvenues van Europa. In 2019 werd België vertegenwoordigd door Anneleen Boehme en vervulde pianist Bojan Z de rol van coach. Voor de editie van 2020 werd als Belgische deelnemer ANANTA ROOSENS gekozen. Roosens is een Brusselse altvioliste, trompettiste en componiste die actief is in uiteenlopende contexten. Van Argentijnse en Afrikaanse muziek, tot opdrachten voor theater en workshops over de relatie tussen dans en muziek; Roosens valt op door haar veelzijdigheid. In recente tijden houdt ze zich vooral bezig met improvisatie en was ze actief met o.m. Oba Loba, Fnussjen, Lynn Cassiers’ Imaginary Band, e.a. In februari 2020 zal niemand minder dan Jim Black de Criss Cross Band coachen.

Het Belgische concert van Criss Cross Europe, gaat door op 08.12.20 in De Bijloke (Gent).

Foto – www.schindelbeck.org

JIM BLACK is een van de meest invloedrijke drummers van de voorbije decennia én een muzikant die de jazz resoluut de 21ste eeuw in duwt. Zijn stijl is ongemeen virtuoos en opvallend persoonlijk, geworteld in een brede variatie aan invloeden, van Balkanritmes en rock-energie tot elektronische manipulaties. Hoewel hij vaak geroemd wordt voor zijn fabuleuze techniek en futuristische concepten, zijn het vooral zijn speelplezier en vernieuwingsdrift die Black zo geliefd maken. Zijn spannende, onvoorspelbare aanwezigheid verbaasde al luisteraars over de hele wereld. Faam verwierd hij o.m. met Tim Berne’s Bloodcount, Ellery Eskelin’s en Dave Douglas’ Tiny Bell Trio. Ook artiesten als Uri Caine, Dave Liebman, Lee Konitz, Steve Coleman, Tomasz Stanko, Nels Cline en Laurie Anderson haalden hem aan boord.

Volg de Criss Cross Europe band via facebook of www.crisscrosseurope.eu.

EDITIES CRISS CROSS EUROPE

Criss Cross Europe 2017-2018

Criss Cross Europe 2016

Criss Cross Europe 2015

Criss Cross Europe 2014

Criss Cross Europe 2013

Jazz Plays Europe

Jazz Plays Europe Anniversary