Criss Cross Europe

Hoe zal de Europese jazz van de toekomst klinken? In 2007 verlegde JazzLab ook letterlijk zijn grenzen door het mede-oprichten van het netwerk JazzPlaysEurope. Gelijkgestemde programmatoren uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Polen, Slowakije, Estland en Denemarken zetten zich sindsdien in om de meest getalenteerde muzikanten uit hun regio ook in het buitenland te presenteren. Wegens verschuivingen in de partnerorganisaties werd ‘JazzPlaysEurope’ in 2013 omgedoopt tot ‘Criss Cross Europe’, maar de basis en het doel van het samenwerkingsproject blijft ongewijzigd.

Criss Cross Europe laat topmuzikanten uit de jonge jazzscènes kennismaken met elkaar én met het publiek, in de hoop interessante kruisbestuivingen teweeg te brengen en de drempels van de landsgrenzen te verlagen.  De muzikanten uit de verschillende landen repeteren een week samen in absolute artistieke vrijheid en gaan met deze ad hoc band op tournee langs de beste jazzvenues van Europa.

De voorbereidingen van Criss Cross Europe 2019 zijn volop aan de gang. Binnenkort meer nieuws over bandleader en bandleden…

 

Marilyn Mazur (c) nicolai howalt

Marilyn Mazur (c) nicolai howalt

Alweer kon Criss Cross Europe rekenen op een bandleader van formaat. Na mooie edities met Louis Sclavis in 2016 en cellist Ernst Reijseger in 2015 nam Marilyn Mazur de fakkel over bij de Criss Cross Europe band 2018.

Marilyn Mazur (New York City, 1955) is een Deens-Amerikaanse slagwerkster, zangeres en componiste van Poolse/ Afro-Amerikaanse komaf. Op haar zesde vertrok ze naar Denemarken. Alhoewel zij grotendeels autodidact is, heeft ze wel gestudeerd aan het Koninklijk Deens Conservatorium. Ze speelde mee in de bands van Miles Davis (1985-89), Wayne Shorter (1987) and Jan Garbarek (1991-2005). Naast haar muziekprojecten, componeert ze muziek voor film en theater.

In 1983 ontving ze de Ben Webster Prijs en in 2001 mocht ze de Jazzpar Prize in ontvangst nemen, één van de hoogste en belangrijkste jazzprijzen. In 2006 volgde dan de Deense prijs Django d’Or.

Mazur nam deze jonge jazztalenten uit alle windstreken van Europa onder haar vleugels :

Bel – Sarah Klenes (stem)
NL – Koen Smits (trompet)
Lux – Niels Engel (drums)
DK – Søren Gemmer (piano, synth)
FR – Léon Phal (sax)
Est – Peedu Kass (bass)


 

Sarah Klenes

Sarah Klenes

De Belgische zangeres Sarah Klenes, had een late roeping wat muziek betreft. Na 3 jaar als balletdanseres bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen te hebben gedanst, begon ze haar muziekstudies aan het Lemmensinstituut in Leuven. Daarna studeerde ze verder aan het conservatorium van Brussel en het CNSM van Parijs. Ze zingt in verschillende bands zoals het OakTree trio, How Town, Les Superluettes. Haar groep, OakTree, is een akoestisch trio dat de ongewone combinatie van zang, cello en accordeon exploreert; een avontuur in klankkleur en textuur, vol verrassingen, gevoed door jazz, folk en chanson. In 2014 trok OakTree met JazzLab op tournee door Vlaanderen en Brussel.

Na een week residentie in De Bijloke te Gent (18-22 feb), trok de Criss Cross Europe Band 2018 op tournee langs de deelnemende landen.

Volg de Criss Cross Europe band via facebook of www.crisscrosseurope.eu.

EDITIES CRISS CROSS EUROPE

Criss Cross Europe 2017-2018

Criss Cross Europe 2016

Criss Cross Europe 2015

Criss Cross Europe 2014

Criss Cross Europe 2013

Jazz Plays Europe

Jazz Plays Europe Anniversary

 

meer info: www.crisscrosseurope.eu