Criss Cross Europe 2021 ft. Jim Black

UPDATE: het tweede luik van de tournee werd geannuleerd. De maatregelen (verschillend van land tot land) en cijfers zorgden ervoor dat er teveel struikelblokken waren om dit op een goede manier te kunnen organiseren. Het concert van 08.12 in De Bijloke viel dus weg. We bekijken samen met onze partners of concerten eventueel verschoven kunnen worden naar een latere datum.

Hoe zal de Europese jazz van de toekomst klinken? In 2007 verlegde JazzLab ook letterlijk zijn grenzen door het mede-oprichten van het netwerk JazzPlaysEurope. Gelijkgestemde programmatoren uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Polen, Slowakije, Estland, Denemarken, Schotland en Ierland zetten zich sindsdien in om de meest getalenteerde muzikanten uit hun regio ook in het buitenland te presenteren. Wegens verschuivingen in de partnerorganisaties werd ‘JazzPlaysEurope’ in 2013 omgedoopt tot ‘Criss Cross Europe’, maar de basis en het doel van het samenwerkingsproject blijft ongewijzigd.

Criss Cross Europe laat topmuzikanten uit de jonge jazzscènes kennismaken met elkaar én met het publiek, in de hoop interessante kruisbestuivingen teweeg te brengen en de drempels van de landsgrenzen te verlagen.  De muzikanten uit de verschillende landen repeteren een week samen in absolute artistieke vrijheid en gaan met deze ad hoc band op tournee langs de beste jazzvenues van Europa. In 2019 werd België vertegenwoordigd door Anneleen Boehme en vervulde pianist Bojan Z de rol van coach. Voor de editie van 2021 werd als Belgische deelnemer NABOU CLAERHOUT gekozen. Claerhout is een tromboniste die momenteel een komeetvlucht maakt in de Belgische jazzscene. Hubert, de debuut-ep van haar kwartet, zette haar meteen op de kaart als solist, bandleider en componist. Sindsdien lijkt ze wel alomtegenwoordig. Ze werd een van de ‘Twintigers ‘ van Klara, werkte o.m. voor LOD, was de winnaar van de Jong Jazztalent Award van Gent Jazz en staat intussen te popelen om haar debuutalbum met haar eigen kwartet voor te stellen.

In het project van 2021 zal niemand minder dan Jim Black de Criss Cross Band coachen.

Van 10 tot 15 oktober vond een residentie plaats in Tallinn (Estland), met op de slotdag ook de première. Het Belgische concert van Criss Cross Europe gaat door op 08.12.21 in De Bijloke (Gent). Het wordt een double bill met Jim Blacks trio Red Data. De avond wordt afgesloten met een jamsessie.

Foto – www.schindelbeck.org

JIM BLACK is een van de meest invloedrijke drummers van de voorbije decennia én een muzikant die de jazz resoluut de 21ste eeuw in duwt. Zijn stijl is ongemeen virtuoos en opvallend persoonlijk, geworteld in een brede variatie aan invloeden, van Balkanritmes en rock-energie tot elektronische manipulaties. Hoewel hij vaak geroemd wordt voor zijn fabuleuze techniek en futuristische concepten, zijn het vooral zijn speelplezier en vernieuwingsdrift die Black zo geliefd maken. Zijn spannende, onvoorspelbare aanwezigheid verbaasde al luisteraars over de hele wereld. Faam verwierf hij o.m. met Tim Bernes Bloodcount, Ellery Eskelin en Dave Douglas’ Tiny Bell Trio. Ook artiesten als Uri Caine, Dave Liebman, Lee Konitz, Steve Coleman, Tomasz Stanko, Nels Cline en Laurie Anderson haalden hem aan boord.

Volg de Criss Cross Europe band via facebook of www.crisscrosseurope.eu.

EDITIES CRISS CROSS EUROPE

Criss Cross Europe 2017-2018

Criss Cross Europe 2016

Criss Cross Europe 2015

Criss Cross Europe 2014

Criss Cross Europe 2013

Jazz Plays Europe

Jazz Plays Europe Anniversary